KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk: “Son günlerde altın ve dövizdeki ciddi artış a’dan z’ye bütün girdi fiyatlara yansıyacak, dolayısı ile bütün ürünlerin zamlanacağı da ortada”

KORONAVİRÜS BELASI EN ÇOK ESNAF VE SANATKÂRI VURDU

2018 yılı Ağustos ayından bu yana döviz kurunun artışıyla birlikte başlayan ve iki yıldır devam eden ekonomik sıkıntı herkesi olumsuz yönde etkiliyor. Her şeyin fiyatının hemen hemen iki katına çıkması, halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle doğru dürüst iş yapamayan Kırşehir’deki Ahi esnafı, büyük sıkıntı içinde olduklarını ifade ettiler.
Döviz kuru ve altın fiyatlarındaki yükselişin her sektörü olumsuz yönde etkilediğini belirten Kırşehir esnafları, satışların yarıya indiğini, birçok esnafın evine ekmek götüremediklerini, dövizdeki yükselişin de sattıkları birçok ürünün fiyatını ikiye katlamasından dert yandı.
Her yılın bir önceki yılı arattığını, işlerin büyük ölçüde azaldığını. Hatta dudrma noktasına geldiğini ifade eden Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, koronavirüs nedeniyle aylardır doğru dürüst iş yapamadığı için borcu borçla kapatan esnafın banka kredileriyle ölüm-kalım mücadelesi verdiklerini, ancak borçlarının bir kısmını da ödeyemedikleri için iflasın eşiğine geldiklerine dikkat çekti.
“KORONAVİRÜS BELASI EN ÇOK ESNAF VE SANATKARI VURDU”
Koronavirüsün dünyaya ve ülkemize büyük darbe vurduğunu ifade eden Başkan Öztürk, “Geçmişte de çok zor ve sıkıntılı süreçler yaşamıştık, ama böyle bir kötü dönem yaşamamıştık. Koronavirüs belası en çok esnaf ve sanatkârımızı vurmuş durumda. Çünkü insanlar virüs dolayısıyla gönül rahatlığı ile çarşı-pazar dolaşıp alışveriş yapamıyor. Korkarak, endişe ederek çarşıya geliyor ve gıda gibi zaruri ihtiyaçlarını alıp geri dönüyor. Pek çok ihtiyacını koronavirüs dolayısıyla ötelemek zorunda kaldı. Bu da esnaf ve sanatkarın iş satış yapamamasına neden oluyor” diye konuştu.
Altın ve dövizdeki hızlı yükselişin Kırşehir’deki küçük esnaf ve sanatkârı vurduğunu belirten Başkan Öztürk “Maalesef Kırşehir’de her beş esnaftan dördü borcunu ödeyemiyor. Orta direk, koronavirüsle birlikte yaşanan ekonomideki daralmaya yenik düştü. Kırşehir’de pek çok esnaf, dükkânına kilit vurdu. İşlerdeki durgunluğun yanı sıra vergi, sigorta primleri ve işyeri kiraları kötü gidişte önemli rol oynuyor. Virüs nedeniyle SGK ve vergi ödemeleri ötelendi. Ancak bunlar elbette çare değil. Çünkü borçlar birikti de birikti. Şimdi esnaf ve sanatkârlarımız ötelenen ya da yapılandırılan vergi ve SGK primlerini nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye başladı. Durgun ekonomi patlarsa, bunun altından kimse kalkamaz. Her geçen gün artan işsizlik pek çok sorunu da beraberinde getirecektir. Boşta kalan esnaf, ya maaşlı olarak çalışmaya başlıyor ya da işsizler kervanına katılıyor. Esnaf ve sanatkârımız Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak verdiğimiz kredilerini bile ödeyemiyor Hükümetin esnaf ve sanatkârlara verdiği kredileri biraz esnafımızı rahatlatmıştı, şimdi ödemede sıkıntı yaşayacağa benziyor. Borcu borçla kapatmanın sonu yok. İnsanlar alışveriş yapacak, para harcayacak ki piyasalar canlanacak. Esnaf satış yapacak ki ayakta duracak. Esnaf getirdiği malı satamayınca çekini ve senedini ödeyemiyor ve bu nedenle büyük çıkmaz içine gidiyor. Tezgâhta ürünün bulunmasının esnafa faydası yok. Esnafımızın pek çoğu bu nedenle büyük darboğaz içinde bulunuyor. Son günlerde altın ve dövizdeki ciddi artış a’dan z’ye bütün girdi fiyatlara yansıyacak, dolayısı ile bütün ürünlerin zamlanacağı da ortada. Hükümet döviz ve altındaki artışın önüne geçmek için her türlü adımı atmalı. Yoksa bu yükseliş devam ederse çoğu esnaf batar” dedi. (HABER: SALİH GÜNER)