Çin’de görülen ve kısa sürede tüm dünyaya yayılar koronavirüs salgınından kurtulmak amacıyla dünyanın pek çok ülkesinde üretilen aşılar, insanlara vurulmaya başlanırken, ülkemize de Çin’den ilk etapta 3 milyon aşı getirildi.
Türkiye’nin Çin'den sipariş ettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk partisini taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından Çin’den sipariş edilen 3 milyon dozluk inaktif Covid-19 aşısı Ankara’daki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu’na taşındı. Bir süre burada durması planlanan aşıların hemen akabinde Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu’na ait laboratuvarlarda 14 günlük testlerine başlanması bekleniyor.
AŞILAR NASIL UYGULANACAK
Aşılar 14 günlük testlerden onay alırsa aşılama başlayacak. 4 aşamada gerçekleşecek aşılama işlemi ilk olarak Covid-19 ile birebir temas halinde olan sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanacak. Öte yandan Çin’den getirilen inaktif Covid-19 aşısı 2 doz şeklinde uygulanacak. Çin’den getirilen aşıların diğer Covid-19 aşılarına göre öne çıkan özellikleri ise 2 ila 8 derece arasında kolayca saklanabilmeleri ve uzun vadede oluşabilecek yan etkiler hakkında fikir sahibi olunabilmesi. İlk partisi Türkiye’ye ulaşan aşıların ilerleyen süreçte peyderpey ülkeye giriş yapması planlanıyor.
14 GÜN TEST EDİLECEK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşılarımızı getiren uçak Esenboğa Havalimanımıza ulaştı. 14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız." ifadelerini kullandı.
Şimdi Kırşehir halkının beklentisi bir önce Kovid-19 aşısının Kırşehir’e ulaşarak kendilerine de vurulması. 
Kırşehir’e gönderilecek aşıların önce sağlık çalışanlarına ve ardından 65 yaş üzere vatandaşlara uygulanması beklenirken, vatandaşlar bu virüsten biran önce kurtularak normal hayata dönmek için Türkiye’nin daha çok aşı getirmesi gerektiğini ifade ettiler. (HABER: BEYHAN BALLI)