Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri son bir haftada 45 işletmeye 72 bin lira ceza tutanağı tanzim etti

Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’ne bağlı tütün denetim ekiplerinin, il ve ilçelerde 7 gün 24 saat denetimlerini aralıksız olarak sürdürdüğü açıklandı.
Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi: “Kırşehir’de kahvehane, gazino, kafe, lokanta gibi kapalı mekânlar ve eğlence merkezlerinde tütün mamullerinin kullanımı ile ilgili 4207 sayılı kanun ihlalleri ve şikâyetler üzerine denetimler devam etmektedir. Bu nedenle tütün denetim ekiplerimiz tarafından yürütülen olağan denetimler arttırıldı. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ilçelerimiz ve merkezde olmak üzere denetimler aralıksız devam etmektedir.184 hatlarından gelen ihbarlar da anlık olarak değerlendirilmektedir. 2014 yılı itibari ile ilimizde 3 bin 872 işletmeye 28 bin 214 denetim gerçekleştirilmiş ve 45 işletmeye toplamda 72 bin 684 lira, 77 kişiye 7 bin 7 lira idari para cezası kesilmiştir. 2015 yılı şubat ayı sonu itibari ile 4 bin 685 denetim yapılmış 10 işletmeye 24 bin 426 lira ve 11 kişiye bin 100 lira ceza kesilmiştir.
Tütün mamullerinin tüketimi, bireyin kişisel sağlığının yanı sıra büyük bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun günümüzde ülkemiz adına gerek maddi gerek sosyal anlamda kitlesel sorunlara yol açtığı gibi, halkımızın sağlığını korumak için yapılan denetimler ve çalışmalara tüm vatandaşlarımız tarafından destek verilmesi, sigara kullanımının en aza indirilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Sigara kullanan ve bırakmak isteyen vatandaşlarımız KETEM sigara bırakma polikliniğinden 213 45 18 nolu telefondan randevu alıp Bakanlığımızın verdiği ücretsiz ilaç ile sigarayı bırakabilirler.
Vatandaşlarımız ilgili kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi dolayısıyla, kanun ihlalleri ile karşılaşmaları halinde ALO 184 SABİM, ALO 155 POLİS İMDAT, ALO 156 JANDARMA, ALO 153 ZABITA hatlarına bildirimde bulunmaları denetimlerin başarılı bir şekilde sonuca ulaşmasına ve ayrıca vatandaş-devlet işbirliğine katkı sağlayacaktır. Dumansız Hava Sahası için duyarlı olalım, ihlalleri bildirelim.”