Geçtiğimiz Temmuz ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni vaka sayılarında istikrarlı düşüş sağlayan ve tedbirleri uygulamadaki başarısıyla örnek olan 5 il arasında gösterdiği Kırşehir'in son günlerde ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de vaka sayısındaki artışın yaşanması vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oluyor.
Kırşehir’de Vali İbrahim Akın’ın koronavirüse karşı halkı bilinçlendirme çalışmaları ve uyarıları dikkat çekerken, duyarlı vatandaşların büyük kısma maske, mesafe ve temizliğe riayet ettikleri, bazı kişilerin ve özellikle gençlerin alınan tedbirlere uymadığı, hatta maske bile takmaması dikkat çekiyor.
Önceki gün Vali İbrahim Akın’ın başkanlığında toplanan Kırşehir İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile il genelinde maske takılması zorunlu hale getirildi. Kırşehir Valiliği’nin duyurusuna göre il genelinde vatandaşların ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takması zorunlu oldu.
Bu süreçte salgının kontrolü ve yayılımının engellenmesi amacıyla tüm vatandaşların sokağa çıkarken maske takmaları ve sosyal mesafeye uygun hareket etmeleri, il merkezinde nüfus hareketliliğinin ve yoğunluğun olduğu bazı cadde ve sokaklarda vatandaşların ağız ve burnu tamamen kapatacak şekilde maske kullanmaları 17.06.2020 günü saat 00:01’den itibaren zorunlu hale getirildi.
VALİ AKIN UYARIYOR, DENETLİYOR…
Vali İbrahim Akın, Salgın hastalıkla topyekün mücadele ettiklerini belirterek, “Kontrollü sosyal hayat döneminde, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen Koronavirüs salgını ile topyekûn bir mücadele sergilemekteyiz. Bu kapsamda aldığımız kararlarda asıl amacımız vatandaşlarımızın sağlığını korumaktır. Son günlerde ülkemiz genelindeki vaka sayılarında bir artış olduğu gözlemlenmektedir. Bunun önüne geçmek için çeşitli tedbirler alıyor ve denetimler gerçekleştiriyoruz. Halkımız arasında salgınla mücadelede bir rehavet havası oluştu, fakat tehlike henüz geçmiş değil. Yaz aylarında olmamızdan dolayı insanların toplu olarak bir arada bulunduğu düğün, nişan gibi etkinlikler yoğunlaştı. Bu etkileşimden kaynaklı olarak da salgının seyri değişti. Toplumda oluşan rehaveti ortadan kaldırmak üzere salgın tehlikesinin geçmediğini her fırsatta anlatarak bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
Koronavirüsten korunmanın en etkili üç yolunun maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve temizliğe önem vermek olduğunu belirten Vali İbrahim Akın, “Mahallelerinizde gerçekleştirilen düğün, cenaze gibi insanların yoğun olduğu etkinliklerde vatandaşlarımızı bu önemli 3 kurala uymaları konusunda uyarmanızı istiyoruz. Koronavirüs ile mücadelede tabii ki esas olan vatandaşlarımızın tedbirlere kendilerinin uymasıdır. Herkesin kendisinin denetçisi olması gerekmektedir, çünkü hepimiz birbirimizin sağlığından sorumluyuz. Yaptığımız çalışmalarda amaç vatandaşlarımızın konunun ciddiyetinin farkında olmasını sağlamaktır. Hem toplum sağlığı hem de bireysel sağlığımız için tedbirlere uyma hususunda hassasiyet göstermeliyiz. Salgınla mücadele kapsamında il genelinde maske takılmasının zorunlu hale getirilmesi, düğünlerde sürenin 3 saate indirilmesi ve ikram yapılmaması, 65 yaş üstü büyüklerimize bazı sınırlamalar getirilmesi gibi önemli kararlar aldık. Aldığımız bu kararların uygulanması ve takibinde siz muhtarlarımızdan destek bekliyoruz.” sözlerine yer verdi.
KIRŞEHİR’DE DÜĞÜNLER 3 SAATLE SINIRLANDIRILDI
Yine Vali İbrahim Akın başkanlığında toplanan Kırşehir Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu "kontrollü sosyal hayat" dönemine ilişkin yeni bir karar alarak Kırşehir il genelinde dana önce 6 saat olarak yapılmasına izin verilen düğünlerin 3 saate indirilmesini kararlaştırdı. Bu dönemde salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı ve iş kolu için alınması gereken önlemlerin ayrı ayrı belirlendiği hatırlatıldı.
Bazı sokak veya köy düğünlerinin kına, gelin alma, konvoy oluşturma gibi faaliyetlerinde Kovid-19 tedbirlerine uyulmadığı ve toplum sağlığının tehlikeye atıldığının gözlemlendiğine dikkati çeken açıklamada, sokak ve köy düğünlerinin 3 saat ile sınırlandırıldığı belirtilerek, “İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmesi sağlanmaktadır. Yine İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 07.07.2020 tarih 2020/71 nolu kararı ile salgının kalabalık ortamlardaki hızlı yayılımı göz önünde bulundurularak köylerde ve/veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin aynı gün (tek gün) içerisinde 11.00-23:00 saatleri arasında düğün sahibince belirlenecek bir zaman diliminde ve en fazla 6 saat süreyle sınırlı olacak şekilde yapılmasına karar verilmişti. Gelinen aşamada bazı sokak veya köy düğünlerinde başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınması gereken tedbirlere yeterince riayet edilmediği ve toplum sağlığının riske atıldığı gözlemlendiğinden yeniden yapılan değerlendirme neticesinde, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca; Köylerde ve/veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin aynı gün (tek gün) içerisinde 11.00-23:00 saatleri arasında düğün sahibince belirlenecek bir zaman diliminde ve en fazla 3 saat süreyle sınırlı olacak şekilde yapılmasına, Söz konusu düğünlerde toplu yemek verilmemesi, çay, kahve vb. ikramların yapılmamasına, Mahalle aralarında yapılan sokak düğünlerinin daha geniş alanlarda yapılabilmesi ve mesafe kurallarına uyumun daha kolay sağlanabilmesi için uygun ve mümkün olması halinde okul bahçelerinin tahsis edilmesine, bu yöndeki taleplerin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yapılmasına karar verildi.”
KIRŞEHİR'DE TOPLU ETKİNLİKLERE
65 YAŞ ÜSTÜNE YASAKLAMA
Kırşehir Valiliği İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulu düğünlerin 3 saat ile sınırlandırırken, 65 yaş üstü vatandaşların da düğün, nişan, nikah ve kına gibi organizasyonlara alınmayacağı kararını aldı.
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlıklarının korunabilmesi amacıyla düğün, kına, nişan, nikah, mevlit, sünnet merasimi, vb. toplu etkinliklere (anne, baba, dede, nine, amca, dayı, teyze ve hala haricinde) 65 yaş ve üzerindeki misafirlerin kabul edilmemesine, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın saat 16.00’dan sonra pazaryerlerine girişlerinin kısıtlanmasına, Bu kararlara uymayanlara 1593 sayılı Umumî Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, ayrıca konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi.”
MAHALLE DENETİM EKİPLERİ OLUŞTURULACAK
İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelge çerçevesinde Kırşehir’de Mahalle denetim Ekipleri oluşturulacak.
Kırşehir İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulu kararında, evde izolasyona tabi tutulan Covid-19 tanılı ya da temaslı bazı kişilerin, acil işlerini gerekçe göstermek suretiyle evde izolasyon yükümlülüklerini ihlal ettikleri, sosyal hayata katılmak suretiyle halk sağlığını ciddi anlamda riske attıklarının tespit edildiğine dikkat çekilerek, bunun önüne geçilmesi amacıyla alınacak önlemler sıralandı.
Buna göre, evde izolasyon koşullarına uymayanlara idari para cezası uygulanacak. Gerekmesi durumunda ise Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi uyarınca adli işlem başlatılacak. Covid-19 ile mücadelede alınan tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla ‘Mahalle Denetim Ekipleri’ de oluşturulacak. (HABER: BEYHAN BALLI)