Konya'daki silahlı saldırıda doktor öldü…

Kırşehir’de Hekimler ve sağlık çalışanları iş bıraktı

Hekimsen Kırşehir İl Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Erol Erşekerci: “Bize kulak ver Kırşehir! Bize kulak ver Türkiye! Tükeniyoruz! Sağlık sistemi can çekişiyor”

Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet devam etti ve Konya Şehir Hastanesi'nde görev yapan Dr. Ekrem Karakaya görevi başında öldürüldü.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji hekimi Ekrem Karakaya’nın uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesine sert tepki gösterdi. TTB, 7-8 Temmuz tarihlerinde Türkiye genelinde ve tüm sağlık meslek örgütlerinin katılımıyla iş bırakacakların duyurdu.

2009-2011 yılları arasında Kırşehir Ahi Evran Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de çalışan Uzman Doktor Ekrem Karakaya’nın görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirten Kırşehir Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Şahin, bugün sabah saat 9.30’da Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Konya Şehir Hastanesi’nde görev yapan Dr. Ekrem Karakaya’yı kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını belirten Dr. Serdar Şahin, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kırşehir Tabip Odası, Hekim Sendikaları ve AHEF olarak burada bugün Konya Şehir Hastanesi’nde Katledilen kardiyoloji uzmanı Dr. Ekrem Karakaya için toplanmış bulunuyoruz. Bugün sağlık alanında bir kara leke olarak tarihe geçti!

Katil kim? Katil kim?  Katil bir Kişi değil!

“Bu olay sadece bir insan-bir hekim-bir hasta-hasta yakını sancısı değildir!

Bu olay Toplumsal bir kıyımdır! Toplumsal bir yıkımdır! Toplumsal bir cinayettir!

Sağlıkta şiddet sadece sağlıkçıyı değil hepimizi ilgilendirir.

“Acı ile doluyuz; yılların emeği ile yetişmiş, kendi ailesinden, eşinden, çocuklarından çaldığı vakitlerle hastalarına faydalı olmaya çalışan ve halkımızın sağlığı için gece gündüz fedakârca hizmet vermeye çabalayan çok kıymetli meslektaşlarımız için gözyaşı döküyoruz. Biliyoruz ki her geçen gün artan ve canımızdan can alan sağlıkta şiddet olaylarını önlemek için pek çok şey yapılabilir, yapılabilirdi…

“Niyetler, hedefler, planlar bu yönde olsaydı Ersin’imiz, Kamil’imiz gibi nice meslektaşımız bugün bembeyaz önlükleri ile hastane koridorlarında halkımızın sağlığı için koşturmaya devam ediyor olabilirlerdi…

“Her gün hayatımızla tehdit edildiğimiz, güvensiz çalışma ortamları ile

İnsani olmayan çalışma saat ve koşulları ile hekimin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırması ile şiddetin, hakaretin önünü almak yerine önünü açan medya çalışmaları ile hastayı; canını koruyana düşman eden  sağlık idare ve yöneticilerinin tutumları ile kötü sağlık politikası uygulamalarının sonucu olarak

ortaya çıkan sağlıkta kıyımdır!

“Uyardık, “Artık Yeter!” dedik. Sağlıkta gün be gün artan şiddete karşı; sesimizi duymadılar.  Acil taleplerimizi ilettik; görmezden geldiler. Türk Ceza Kanunu’na ek maddeler önerdik, yok saydılar. Açıklamalar, eylemler, toplantılar yaptık; Sağlık Bakanlığı’nın önünü aşındırdık, Meclis Komisyonu’nda sunumlar yaptık, dikkate almadılar. Şiddete uğrayan sağlık çalışanları için acil şiddet hattı kurmak zorunda kaldık, yetkililer önemsemediler. “Sağlıkta şiddeti önlemek için sahici adımlar atmaya başlayın. Yarın çok geç olmadan…” diye haykırdık; ciddiye almadılar.  Bizler hekimler ve sağlık çalışanları itibarsızlaştırıldık ve gözden çıkarıldık! Bizler onurumuzla sınandık!

“Bizler tüm bunlara rağmen aylardır dimdik durduk sağlık için adeta savaştık! Yaşamak için savaştık! yaşatmak için savaştık!

“Bakanlık bizimle alay eder gibi şiddete karşı “sağlıkta şiddet yasası” adı altında hiçbir derde deva olmayıp sadece gaz almayla sonuçlanmış yasalar çıkardı. Ve sonunda yine “geç” kalındı. Maalesef bugün de Ekrem Karakaya arkadaşımız aramızda değil, aramızdan söküp alındı…

“Bizler bugün ardında acılı eşini, evlatlarını, dostlarını bırakan katledilen meslektaşımızı,  hekimimizi son yolculuğuna uğurlamak için toplandık.

Ve bizler biliyoruz ki; yaşatmak için verdiğimiz hayatımızı bir bıçak darbesi ile bir mermer parçası ile bir silah kurşunu ile sonlandırılmayı HAKETMEDİK!

“Biz, bu cinayetlere zemin hazırlayan faktörleri çok iyi biliyoruz. Daha fazla kar hırsıyla sağlıkçıları zorla, tehditle ölesiye çalıştıran, özel sermayenin gözünü doyurmak için hastalanma garantisi veren ve bir yandan da hekimleri, sağlık çalışanlarını her fırsatta kötüleyerek, değersizleştiren, SABİM ile terör estirenlerdir.

“Bu ne bir grup faaliyeti!  Ne de bir örgüt işi!

“Bu sağlık şiddete uğrayan, hakları yok sayılan, İtibarsızlaştırılmaya çalışılan, Hakkı ödenmeyen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çığlıdır!

Her şeyden önce katledilen hekimin, bir insanın Değeri, Ruhu ve Onuru anısına bir kez daha Haykırıyoruz! Bize kulak ver Kırşehir! Bize kulak ver Türkiye!

Tükeniyoruz! ( sağlık sistemi can çekişiyor-hekimler can çekişiyor-sağlık çalışanları can çekişiyor) Öldürülüyoruz! Hekimler katlediliyor. Sağlık çalışanları katlediliyor. Halkın sağlığı ve canı katlediliyor. Yok ediliyoruz!

7-8 Temmuz 2022 Perşembe ve Cuma günü tüm Türkiye’de bütün sağlık kurumlarında yastayız / isyandayız! Sözlerime son verirken merhum meslektaşımıza Allah’tan rahmet, acılı ailesi, yakınları ve tüm sağlık camiamıza sabırlar diliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun.” (HABER: NECLA BAĞCI)