Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda maske ve mesafe kurallarından taviz verilmeyecek…

KIRŞEHİR’DE DÜĞÜNLER YOĞUNLAŞTI

Koronavirüs nedeniyle Kırşehir’de yasaklanan düğünler yeniden yapılmaya, ancak sıkı denetimlerin içerisinde gerçekleştirilmeye başlandı.
Kırşehir’de evlenecek çiftlerin Kurban Bayramının ardından düğünlerini yapmaya başladıkları görüldü. Koronavirüs önlemleri kapsamında bir süredir hizmete ara veren düğün salonları, normalleşme sürecinde yeni tedbirler ile çalışmaya başladı.
Kırşehir’de düğünler koronavirüs Covid-19 tedbirleriyle yapılmaya devam ediyor. Kırşehir’de düğün salonları yeni tip (Covid-19) tedbirleri kapsamında kontrollü şekilde hizmet verirken, düğünlere gelenlerin salon girişinde ateşleri ölçülüyor, maske kontrolü yapılıyor, maskesi olmayanlara maske veriliyor.
Törene gelenlerin kaydının tutulduğu düğünde masalarda kolonya ve dezenfektan bulunduruluyor, sosyal mesafe kuralına göre oturma düzeni oluşturuluyor. Gelin ve damat dahil herkesin maske taktığı düğünlerde, sahnede de sadece evlenenler çiftin dışında kimsenin bulunmamasına özen gösteriliyor.
Kırşehir’deki Kelebek Düğün Salonunun işletmecilerinden Gülay Amcaoğlu, gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen düğün törenlerinin çoğunun nisan, ya da mayıs ayı için planlandığını ancak Covid-19 salgını nedeniyle ertelendiğini söyledi.
Gülay Amcaoğlu, koronavirüs tedbirlerine harfiyen uyduklarını, düğüne gelecek davetli sayısında kısıtlamaya gidildiğini ve mutlaka sosyal mesafeye özen gösterdiklerini ifade etti.
Bazı düğünlerde sosyal mesafe kuralına riayet edilmemesi nedeni ile İçişleri Bakanlığı tarafından yeni bir genelge yayımlandı.
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda 6 Ağustos 2020 Perşembe günü Kırşehir merkez başta olmak üzere tüm ve ilçelerde, bizzat valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk birimlerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla “SAĞLIK İÇİN HEPİMİZ İÇİN” en kapsamlı denetim gerçekleştirildi.
Bu denetimler; konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, lokanta, kafe, restoran, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikâh yapılan yerler, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, ticari taksiler, taksi durakları, park/piknik alanları, lunapark/tematik parklar ve bilumum yaşam alanlarını kapsayacak şekilde planlandı.
Denetim ekipleri, her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri vb.) ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenecek.
Denetimler sırasında rehberlik edici ve bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere ağırlık verilecek.
Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda maske ve mesafe kurallarından taviz verilmeyecek.
* Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda; maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmeyecek.
* Uyulması zorunlu kurallara ilişkin sektör temsilcileri/işletmeciler/organizatörler ve esnaf odaları temsilcileri ile toplantılar düzenlenecek. İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının ilgililere tebliğ edilecek, tedbirlere riayet etmeleri hususunda uyarılacak.
* Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri marifetiyle denetimler gerçekleştirilecek. Birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, üçüncü ihlalde 1 gün süreyle faaliyet durdurma, dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyet durdurma cezaları uygulanacak.
* Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri dışında ayrıca, tedbirlere riayet edilip edilmediğini tespit etmek üzere sivil personel veya resmi görevliler (sivil kıyafetli) marifetiyle denetim yapılacak.
*Denetimlerin uyarıcı, rehberlik edici ve caydırıcı bir anlayışla nezaketle yapılacak. (HABER: BEYHAN BALLI)