Düğün süreleri azaldı, tedbirler azaltıldı… Evlenen çiftleri ve aileleri koronavirüs bile etkilemiyor.

Kırşehir’de düğünler yeniden hızlandı!..

Koranavirüsün giderek arttığı bugünlerde yurt dışındaki gurbetçilerimizin gelmesi, hasat mevsiminin sona ermesiyle birlikte Kırşehir’de düğünler de ciddi bir artış dikkat çekmeye başladı.
Kurban ayının ardından gurbetçilerin ve yurdun dört bir yanında çalışan Kırşehirlilerin yıllık izinlerini geçirmek üzere ilimize gelmesiyle birlikte koronivürüs nedeniyle ertelenen düğünler de giderek yoğunlaşmaya başladı.
Kırşehir’de düğünlerin artması hem evlenecek çiftleri, hem ailelerini zorlarken, düğünlere davet edilen konukları da düşündürüyor. Düğün hazırlıklarının başlaması ekonomiyi ve piyasayı canlandırırken düğün yapacak olan aileler ise masrafları nasıl karşılayacağını kara kara düşündürüyor.
Ağustos ayında yoğunlaşan düğünler aile bütçelerini de sarsıyor. Çiftler ve aileler altından çeyize, davetiyeden gelinlik ve damatlığa alışveriş telaşında.
Kırşehir’de evlenmek isteyen çiftlerin büyük bölümü düğünlerini açık havada sosyal mesafeli, maske kurallarına uyularak yapılmasını isterken, bikr kısmı da zorunluluk nedeniyle kapalı ya da açık havaya sahip salonlarda yaptırmayı tercih ediyor.
Sahada sadece gelin ve damat oynuyor, daha önce gece geç saatlerine kadar süren düğünler yerini ikramlardan sonra takı töreni ile son bularak kısalıyor.
Kış mevsiminde düğün salonlarını salonları yenilemek için masraf eden şehrimizdeki bazı düğün salonları sahipleri de koronavirüsün darbesini yediler. Geçen yıl yapılan düğün sayılının büyük düşüş gösterdiğini ifade eden salon işletmecileri tüm tedbirlerini aldıklarını belirterek, “Düğünler geçen yıllardaki gibi uzun olmuyor, maskesiz alınmıyor, kapıda ateşler ölçülerek dezenfektan yapılarak, maskesi olmayanlara biz temin ediyoruz. Amacımız tüm dünyada olduğu gibi korona virüsü engellemek için en asgari şekilde yakın temasta uzaklaşmak sosyal mesafe çok önemli bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Halk bilinçlenmiş, uymayanlar salon sahipleri veya düğün sahipleri bizler ikaz ediyor, girişte sosyal mesafe, ateş ölçer, dezenfektan kullanılıyor. Sosyal mesafeyi koruyalım herkes mutlu olsun” diye konuştu.
Kırşehir’de aylardır düğün sezonunu bekleyen esnaflar da ise düğün sevinci hâkim. Esnaf, düğün hazırlıklarıyla birlikte mobilyadan beyaz eşyaya kiralık-satılık evlere kadar bir canlanma dalgası yaşandığını anlatıyor. Davetiye hazırlayanlar, gelinlik dikenler, çiçekçiler, fotoğraf stüdyoları ve kuaförlerin işleri yoğunlaştı. Bu mutlu anın maliyeti ise en az 50 bin liradan başlıyor.
Kırşehir’de evlilik hayali kuran çiftler yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün hazırlığına başladılar. Altın, mobilya, düğün salonu derken damat adayları en önemli detaylardan birisi olan damatlığı da unutmadılar. Çarşıda düğün alışverişi yapan vatandaşlar esnafın yüzünü güldürdü.
Koronavirüs nedeniyle bahar ve yazın başlangıcında ertelenen düğünlerin kontrollü bir şekilde yapılmaya başlanmasıyla Kırşehir’de düğün sezonunun açılmasıyla işlerin az da olsa açılmaya başlandığını ifade eden Yeni İkinci Çarşı esnafından Servet Beydoğan, “Maalesef dünyamızı ve ülkemizi derinden etkileyen koronavirüs her sektörü olduğu gibi biz esmnafları da olumsuz yönde etkiledi. Koronavirüse karşı alınan tedbirlerin kademeleri olarak kaldırılması sonucu ertelenen düğün ve nişan gibi etkinlikler de başladı. Gurbetçilerimizin gelmesi ve hasat mevsiminin sona ermesiyle birlikte ilimizde düğün sezonu açıldı. Satışlarımız yavaş yavaş artacağını düşünüyoruz. Mağazamız kadın ve erkek giyim üzerine faaliyet gösteriyor. Damatlık elbise satışlarımız da var. Damatlık fiyatları kalitesine göre farklılık gösteriyor. Damatlık takımların içerisinde pantolon, ceket, gömlek, yelek ve papyon bulunuyor. İşte bir-iki ay düğünlerin olması ile birlikte biraz satış yapıyor, 10 ay ayakta kalmak için mücadele veriyoruz. Ancak bu yıl düğün maliyetlerinin arttığını görüyoruz. Allah evlenenlere de, ailelerine de kolaylık versin” dedi.
TEKSTİL
Kırşehir’de eskisi evlenecek çiftlerin büyük kısmı kaynana-kayınbabayla kalmak istemeyince yeni eve yerleştiriliyor. Bu da ailelere büyük külfet getiriyor. Ev tekstili grubunda yatak örtüleri, uyku setleri, pikeler, nevresimler, bornoz, havlular, çarşaf takımları derken iğneden ipliğe bir evin ihtiyaç duyduğu tüm ürünlerin alınmasını gerektiriyor. Bu da yeni çiftleri olduğu gibi ailelerinin bütçelerini de sarsıyor.
BEYAZ EŞYA
Yine evlenecek çiftçilerin olmazsa olmaz elektrikli ev ürünleri ihtiyacı var. Buzdolabından televizyona, süpürgeden fırına, ütüden çamaşır ve bulaşık makinesine kadar tüm beyaz eşyaların maliyeti de kaliteli durumuna göre 15-20 bin lirayı buluyor.
MOBİLYA
Yine bir evde olmazsa olmaz mobilya ihtiyacı var. Yatak odasından oturma grubuna, mutfaktan salona kadar mobilya almak ta aileleri düşündüren en büyük masraflardan birisi. En ucuzunun 10 bin liradan kalitesine göre 40-50 bin liraya kadar alınabiliyor.
ALTIN
Düğünde düğün sahibini belki de en çok düşündüren konulardan birisi de altın fiyatları. Düğünlerde genellikle ailelerin maddi gücüne göre 2-3 bilezik, bir set takımı, gelinliğin üzerine takabileceği ve daha sonrasında kullanabileceği, ayrıca bir de saat mutlaka alınıyor. Kırşehir’de bir ailenin çocuklarına taktığı altının 25-30 bin lirayı geçtiği dikkate alındığında bu masraf da aileleri derinden sarsıyor. Tabi düğünlere giderek en küçük çeyrek altın almak zorunda olan davetliler de altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte sıkıntıya düştü. Çeyrek altının 800-900 lira arasında işlem gördüğü öğrenildi.
ZÜCCACİYE
Kırşehir’de bir ailede kız çocuğu evlenme yaşına gelmeden çeyizi yapılmaya başlanıyor. Fakat düğün zamanı yaklaşınca çeyiz alışverişine başlayanlarda hala var. Bir düğünde zücaciye malzemeleri için en az 7-8 bin liraya gözden çıkmak gerekiyor.
Kırşehir’deki zücaciye esnafı da düğün paketleri ve kampanyaları düzenliyor. Yemek takımından tencere setine, çay setinden çatal-kaşık-bıçak setine bir çok kaleme ihtiyaç duyan çiftlerin bu durum da ailelerini düşündürüyor.
Kırşehir’de çocuklarının mürüvvetini görmek isteyen çiftlerin yukarıdaki tüm ihtiyaçları karşıladıktan sonra, kendi evleri yoksa mutlaka bir kiralık ev bulmaları ve burayı temizletmeleri gerekiyor. Ortalama bir evin kirasının aylık 700-1000 liradan olduğunu dikkate alırsanız, temizlik ve taşınma giderleriyle en az 2 bin lira harcamanız gerekiyor.
Düğünlerin yine olmazsa olmazı kuaför, davetiye, fotoğraf, kamera masraflarını da mutlaka yapmak zorunda aileler. Bunun için de yine kalitesine göre 3-4 bin liralık bir bütçe ayırmaları gerekiyor.
KINA VE DÜĞÜN
Ailelerin kına gecesi ve düğün için de büyük bir bütçe ayırmaları gerekiyor. Kırşehir’de salonlarda düğün yapmak isteyen aileler, fiyatların yüksek olması ve yer bulamaması nedeniyle evlerinin önünde, bahçelerinde ev yapmak zorunda kalıyor.
Kırşehir’de normal pastalı-meşrubatlı 500-600 kişilik düğünlerin 10-15 bin, yemekli düğünleri 50-70 bin liradan başladığını gören düğün sahipleri, bütçelerine göre hareket ederek ya salon, ya da evlerinin önünde yapmayı tercih ediyor.
Kırşehir’de bin kişinin üzerinde misafir ağırlamak isteyenler ve bunu da yemekli yapmaları halinde 50-60 bin lirayı gözden çıkmaları gerekiyor. Yine kına gecesi için de salonda 300-500 kişi için de en az 20 bin lira ayırmaları gerekiyor.
Kırşehir’de normal eşya ile düğün yapmak isteyen çiftlerin maliyeti 100 bin liraya yaklaşıyor. Bu bütçeyi borçla yapmak isteyenler bunun bir kısmını düğünden gelecek hediyelere umut bağlarken, yıllarca düğün borcu ödemek zorunda kalıyor.
Düğünler sadece çitçileri, anne ve babaları değil, davetlileri de düşündürüyor. Haftada en ez 5-6 düğünü gitmek zorunda olan davetliler “Yazın düğünlere, kışın gaza para yetiştiremiyoruz. Haftada 5-6 düğüne gitmek zorunda kalıyoruz. Hele bunlarda 1-2 tanesine çeyrek altın almak zorunda kalırsak haftalık düğün masrafı 600-700 lirayı, hatta bazen bin lirayı buluyor. Hele altın fiyatlarının çok ciddi oranda artması karşısında ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bu da ayda 3-4 bin liralık bir külfet. Çalışan bir memursa yanıyor. Maaşının tamamı düğünlere gidiyor, bu da yetmediği için borçlanmak zorunda kalıyor. Ne diyelim Allah hem düğün yapanlara, hem de düğüne davetli olan bizlere yardımcı olsun” dediler. (HABER: SALİH GÜNER)