Türkiye'de iki doz aşı olanların sayısı 13 milyon 446 bini geçti  

KIRŞEHİR’DE 50 BİN 210 
KİŞİ İKİ DOZ AŞISI OLDU

Türkiye'de 14 Ocak'ta başlayan Covid-19 aşılama programı kapsamında bugüne kadar iki doz aşıyı olanların sayısı 13 milyon 445 bin 961’e ulaşırken,  Kırşehir’de bu sayı 50 bin 210 olarak gerçekleşti.
Bugün saat 12.00 itibariyle Türkiye genelinde birinci doz aşı olanların sayısı 18 milyon 525 bin 545, ikinci doz aşı olanların sayısı 13 bin 445 bin 961 olmak toplam yapılan aşı sayısı üzere 31 milyon 971 bin 506 oldu.  
Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut’un gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e verdiği bilgiye göre,  Kırşehir il genelinde birinci ve ikinci doz aşısı vurulanların sayısı 116 bin 659 oldu. Bunun 66 bin 449’u birinci doz aşı yaptıranlar olurken,50 bin 210’u da iki aşısını yaptıranlar olarak tespit edildi. 
Kırşehir'de vatandaşlar önce kayıt sonra aşı oluyor. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nden verilen bilgilere göre; vatandaş “Aşı Durumunu” e-Nabız hesabından veya 2023’e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğreniyor. 
Aşı yapılacak grupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir. Tarih ve saat aralıkları seçilerek randevu işlemi tamamlanır. Randevu işlemi sonucunda vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır. Randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilir. Aşıyı uygulayacak sağlık personeli, AŞILA uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapar. Uygulama üzerinden uygulanacak aşının barkodu okutulur ve kaydedilir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra aşı uygulanır. Aşıyı uygulayan sağlık personeli vatandaşın 2. doz randevusunu oluşturur. 2. doz için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşa SMS ile iletilir. Vatandaş elektronik aşı kartına e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarından ulaşabilir.
Aşılama programı çerçevesinde bugüne kadar Çin'den getirilen Sinovac ve Almanya'dan getirilen Pfizer/Biontech aşışı kullanıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, BioNTech aşısının kamu ve özel hastanelerin yanı sıra artık aile hekimlerinde de devrede olacağını açıklamasının ardından aşılar, uygun saklama koşullarını taşıyan Kırşehir’deki aile hekimliklerinde de uygulanıyor. 
Bu arada bugün itibarıyla 45 yaş üstü vatandaşlar aşılanmaya başlanırken, 14 Haziran Pazartesi itibarıyla 40 yaş üstü vatandaşların aşılanacağı duyuruldu. (HABER: BEYHAN BALLI)