Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü hasat mevsiminin başlaması dolayısıyla bir açıklama yaparak, vatandaşları yangın konusunda uyardı.
Çocuklarımıza daha güzel ve yaşanılır bir çevre bırakmak için herkesin ormanlara sahip çıkıp, korumalarını, dikkatsiz davrananları uyararak yetkili birimlere bildirmelerini hatırlatan Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü konuşla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Mevsim olarak Hasat zamanı ve yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde: Milli servetlerimizin başında gelen Ormanlarımızın korunması ve kollanması için vatandaşlarımızın çok daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerekmektedir.
“Yangınların Alo 177 hattından duyarlı vatandaşlar tarafından ihbar edilmesini, "Son günlerde çıkan orman yangınlarının anız, tarla ve bahçe temizliği faaliyetlerinden meydana geldiği İşletme Müdürlüğümüzce tespit edilmiştir. İlimizde de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı orman yangınları yönünden kritik günler yaşanmaktadır. Bu nedenle anız ve kuru otlarla kaplı alanların, bitki örtüsü kapalı alanların yakılması, devlet ormanlarında hayvan otlatılması ve çoban ateşi yakılması, yangına hassas alanlar ve ağaçlandırma sahalarında araçlarla veya yaya olarak her türlü giriş çıkış ve piknik yapmak ve yasaklanmıştır.
“Vatandaşlarımızın herhangi bir duman ve yangın gördüğünde yurt genelinde doğrudan ücretsiz aranabilen 177 orman yangın ihbar hattını aramaları yeterli. Anız ve benzeri bitki örtüsü yakmak 6831 sayılı Orman Kanununun 76. Maddesi ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ile yasaklanmışın'. Orman alanına 4 kilometre ve daha yakın mesafede anız ve benzeri bitki Örtüsü yakmak yasaklandığından bu suçu işleyenlerin Orman Kanununun 1 10,'ncu maddesi uyarınca cezalandırılması içine Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 maddesinin (c ) bendinde ’Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.1 denilmekte ve aynı kanunun 20.ci maddesinin (1) bendi gereğince anız yakanlara her dekar için idari para cezası verilir’ denilmektedir.
“Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır.’ hükmü yer almaktadır. Anız yangınları, Henüz hasat edilmemiş ürünlere, araçlara, meyve bahçeleri ve etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civarındaki yerleşim yerlerine ve özellikle orman, koru ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.-Anız yangınları, hava kirliliği, yapmakta ve yükselen dumanlar kara yollarında görüş mesafesini azaltmaktadır. Bu durum trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Tarla ve dikili alanlarda bulunan birçok yaban hayvanlarının yaşam ortamını yok etmektedir. Toprak yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik madde azalmaktadır. Toprak ısısının artması sonucu, mikrobiyolojik aktivite ve biyolojik denge bozulmakta. Kaybedilen her orman arazisi yerine konulamayacak ekonomik değer kayıplarına da neden olmaktadır. Ayrıca yangın çıkış nedenlerinin yüzde 95’inin insanlardan kaynaklandığı, Anız yakma, bahçe temizliği, sigara izmariti atma, piknik yaparken ki ihmaller gibi nedenlerden dolayı ormanlarımız yanmaktadır. Bundan dolayı İlimizdeki mevcut piknik alanları dışında Ormanlık alanlarda piknik yapılmayacak, yapanlar hakkında da gerekli cezai işlemler yapılacaktır. Yangınların yüzde 5’de yıldırım düşmesi, elektrik trafosu gibi nedenlerden çıkmaktadır, nedenlerden dolayı ormanlarımız yanmaktadır. Yangınların yüzde 5 de yıldırım düşmesi, elektrik trafosu gibi nedenlerden çıkmaktadır. Çocuklarımıza daha güzel ve yaşanılır bir çevre bırakmak için lütfen Ormanlarımızı koruyalım, dikkatsiz davrananları uyarıp ilgili birimlere bildirelim.” (HABER: BEYHAN BALLI)