Kanser hastalığı ile mücadelede; sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavi önemli bir yer tutarken, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen 'kanser hastalığı', ülkemizde gerçekleşen ölümlerde, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor.

Ülkemizde de özellikle sağlıksız beslenme ve yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor. Tüm dünyada her yıl, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenleniyor.
Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş da, kanser hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle oldukça önemli halk sağlığı problemi olduğunu ve erken teşhis edilmesi durumunda tedavi edilebildiğini bildirdi.
Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sebebi bilinen, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser hastalığının öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle ülke ekonomisine ve iş gücünde de çok ağır kayıplara neden olduğunu hatırlattı.
Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerinin göz önüne alındığında korunmanın öneminin arttığına dikkat çeken Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde "Erken teşhis hayat kurtarır" prensibiyle tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

halk sağlığı müdürü copy
“Kanser hem dünyada, hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte olup önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir.
“Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun % 90-95'inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir.
“Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı hizmet vermekte olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde 'Erken teşhis hayat kurtarır' prensibiyle 40-69 yaşları arasındaki kadınlara meme kanseri,30-65 yaşları arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri,50-70 yaşları arasındaki kadın ve erkeklere bağırsak kanserine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir. Ulaşım sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımızın kanser taramalarından faydalanmalarını sağlamak için araçlarımızla alınmakta ve KETEM'de taramaları ücretsiz yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecek, yaşam süreleri ve kaliteleri artacaktır. KETEM irtibat 0386 213 4518.
“Ülkemizde kanserle olan mücadelemiz bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve ekonomik güç ile birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir. Biz farkındayız, kanseri yeneceğiz.”