KIRŞEHİR’DE Halk Sağlığı İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren KETEM’in yanı sıra taşımalı araçlarla da ücretsiz kanser taramaları yapılıyor.

KETEM’in yanı sıra Aile Sağlığı Merkezleri’nde de 40-69 yaşları arasındaki kadınlara meme kanseri, 30-65 yaşları arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 50-70 yaşları arasındaki kadın ve erkeklere bağırsak kanserine karşı tarama hizmetleri ücretsiz veriliyor.

Kanser hem dünyada, hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olurken, ilimiz Kırşehir’de taşımalı araçlarla ücretsiz kanser tarama hizmeti verilmeye devam ediyor.

Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alındığında korunmanın öneminin arttığı belirtilirken, kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülürken, önemli bir kısmı da sigara ve obezite ile ilişkilendiriliyor.

Kırşehir’de taşımalı araçlarla ücretsiz tarama hizmetinin devam ettiğini bildiren Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birinin önlenebildiğini, çevresel etkenlerin kanser oluşumunun % 90-95’inden sorumlu olduğu bilgisini aktararak, kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin de kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığının azaldığını ve dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabileceğini ve de tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresinin uzatılabileceğini belirtti.
Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı hizmet vermekte olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” prensibiyle 40-69 yaşları arasındaki kadınlara meme kanseri, 30-65 yaşları arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 50-70 yaşları arasındaki kadın ve erkeklere bağırsak kanserine karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiğini hatırlatarak, ulaşım sıkıntısı yaşayan vatandaşların kanser taramalarından faydalanmalarını sağlamak için araçlarla alınarak KETEM’de taramalarının ücretsiz yapıldığını belirten Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, Kaman Çağırkan Sağlık Evi’nde görev yapan Ebe Tekmile’nin Dağdeviren bölgesinde bulunan tarama hedef popülasyondaki tüm kişilere ulaşarak, eğitimler verdiğini ve tarama için KETEM teşviklerini yaptığını açıkladı.
Bütün bu taramalar sayesinde erken teşhis imkanlarının artacağını ve hastalarda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilerek, yaşam süreleri ve kalitelerinin de artacağını ifade eden Bekir Demirbaş, KETEM ile 0386 2134518 nolu telefonla irtibat sağlanacağını söyledi.
Ülkemizde kanserle olan mücadelenin bütün toplumsal unsurların desteği ile devam ettiğini belirterek, kanserle mücadelenin uzun soluklu bir maraton olduğunu ve ekonomik güç ile birlikte halkın da aktif katılımını gerektirdiğini dile getiren Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, “Biz farkındayız, kanseri yeneceğiz” dedi.