Türkiye'de iki doz aşı olanların sayısı 11 milyon 552 bini geçti.  
Türkiye'de 14 Ocak'ta başlayan Covid-19 aşılama programı kapsamında bugüne kadar iki doz aşıyı olanların sayısı 11 milyon 552 bin 810’a ulaşırken; Kırşehir’de bu sayısı 43 bin 831 olarak gerçekleşti.
Dün saat 11.00 itibariyle Türkiye genelinde birinci doz aşı olanların sayısı 15 milyon 492 bin 489, ikinci doz aşı olanların sayısı 11 bin 552 bin 810 olmak üzere 27 milyon 45 bin 299 oldu.  
Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut’un gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e verdiği bilgiye göre,  Kırşehir il genelinde birinci ve ikinci doz aşısı vurulanların sayısı 100 bin 013 oldu. 56 bin 172’si iki doz aşı yaptıranlar olurken, 43 bin 831’i de ilk aşıyı yaptıranlar olarak tespit edildi. 
Kırşehir'de vatandaşlar önce kayıt sonra aşı oluyor. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nden verilen bilgilere göre; vatandaş “Aşı Durumunu” e-Nabız hesabından veya 2023’e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğreniyor. 
Aşı yapılacak grupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir. Tarih ve saat aralıkları seçilerek randevu işlemi tamamlanır. Randevu işlemi sonucunda vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır. Randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilir. Aşıyı uygulayacak sağlık personeli, AŞILA uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapar. Uygulama üzerinden uygulanacak aşının barkodu okutulur ve kaydedilir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra aşı uygulanır. Aşıyı uygulayan sağlık personeli vatandaşın 2. doz randevusunu oluşturur. 2. doz için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşa SMS ile iletilir. Vatandaş elektronik aşı kartına e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarından ulaşabilir.
Aşılama programı çerçevesinde bugüne kadar Çin'den getirilen Sinovac ve Almanya'dan getirilen Pfizer/Biontech aşışı kullanıldı.
Sağlık Bakanlığı bu hafta içinde 10 milyon doz Sinovac aşısının, sonbahara kadar da 90 milyon doz BioNTech aşısının Türkiye'ye ulaşacağını bildirirken, Türkiye'de koronavirüse karşı yapılan aşılarda, haziran sonunda 18-20 yaş üstü herkesin aşıya erişiminin sağlanması hedefleniyor.
Uzmanlar bu hızla ilerlenmesi halinde Türkiye nüfusunun yüzde 70'inin ancak yılsonunda aşılanabileceğine işaret ediyor. (HABER: BEYHAN BALLI)