Sağlık Bakanlığınca koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması kapsamında pilot il seçilen başta ilimiz Kırşehir olmak üzere 3 ilde “Aile Diş Hekimliği Uygulaması”na geçildi.

Kırşehir ile pilot il seçilen 2 kentte, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) uygulaması üzerinden randevu alınarak aile hekimine giden 2-12 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapılıyor.

Ebeveynlerin çocuklarının ağız ve diş sağlığı tarama sonuçları ile takip randevularını e-Nabız üzerinden görüntüleyebildiği uygulama kapsamında çocuklara tedavilerinin sonunda, diş macunu ve diş fırçası hediye ediliyor.

Vali H. Mete Buhara bu kapsamda, Kırşehir Şehit Polis Hayrettin Yılmaz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ederek bilgi aldı ve uygulamaya ilişkin çalışmaları değerlendirdi.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Aile Diş Hekimliği uygulaması ile erken çocukluk döneminde ağız sağlığı bilincinin oluşturulması hedefleniyor. Vücut sağlığının ağızda başladığı düşünülürse bu hedef daha sağlıklı nesiller yetiştirmek adına atılmış önemli bir adımdır. Bu uygulama sayesinde uzun vadede ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan merkez ve hastanelerdeki yoğunluk azalacak, ileri seviye tedavilerin oluşturduğu yüksek maliyetler de önlenecek. Uygulama ülkemiz geneline 2023 yılı içinde yaygınlaştırılacak. 

Aile Diş Hekimliği uygulaması ile İlimiz merkezinde ve ilçelerimizde bulunan 2-12 yaş grubundaki   çocuklarımızın muayenesi, koruyucu tedavileri, takipleri il ve ilçelerimizde görev yapan toplam 8 diş hekimi tarafından yapılacak.

Ailelerimizin izlemesi gereken yol şu şekildedir:

Aileler, aile diş hekimlerini e- Nabız uygulamasından öğrenebilecekler.

 MHRS sisteminden veya 182 no’lu randevu hattını arayarak randevu oluşturabilecekler.

Randevu aldıkları tarih ve saatte bulundukları il veya ilçe merkezindeki sağlık tesisine başvuracaklar.

Bu aşamada il merkezimizde ağız ve diş sağlığı merkezinde, ilçelerde de toplum sağlığı merkezlerinde kurulan aile diş hekimliği polikliniklerinde çocuklarımız ilk muayeneye kabul edilecek. Çocuklarımızın ve ailelerinin Aile Diş Hekimini ilk ziyaretlerinde; ilk muayene yapılacak, ağızdaki çürük diş sayısı, tedavi görmüş dişler, eksik dişler, çene yapısı bozuklukları sisteme kaydedilecek ve bu şekilde çocuklarımızın çürük risk analizi yapılmış olacak. Bu analiz çocukların ne sıklıkta diş hekimini ziyaret etmesi gerektiğini ortaya koyacak.        

Daha sonra geçtiğimiz yıllarda okullarda yapılmakta olan çürük önleyici flor vernik tedavisi, çürüklerin başlama yeri olabilen çukurları örtme uygulaması, diş plaklarının temizlenmesi, beslenme  ve ağız temizliği eğitimleri yapılacak, gerekli durumlarda ileri tedavi için çocuk diş hekimliği kliniklerine yönlendirme yapılacaktır ve çocuklarımız risk analizine göre 3 veya 6 ay sonrasına takibi yapılmak üzere tekrar davet edilecek.

 Bu şekilde çocukluk çağında başlayan bir hastalık olan diş çürükleri henüz oluşmadan önlem alınarak engellenebilecek.

Ülkemize ve İlimize hayırlı olmasını dileriz.” (HABER MERKEZİ)