Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Diyetisyen ve Yaşam Koçu Cansu Teke antioksidanlardan zengin beslenmenin, hücre yenilenmesi, kanserin oluşumunu geciktirmesi hakkında gazetemize şu açıklamalarda bulundu.
Şehrimiz Ankara Caddesi’nde hizmet veren Cansu Teke, gelişmekte olan teknoloji, çevre kirliliği, zirai ilaçlar, sigara, ultraviyole (UV) ışınları ve diğer birçok etken canlıların, özellikle de insanların, çeşitli zararlı etmenler ile karşı karşıya kalmasına neden olduğunu açıkladı.
Buna ek olarak, iş ve yaşam koşulları gibi sebepler de, stres düzeyinin artmasına neden olabileceğini ifade eden Cansu teke, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Antioksidanlar gıdaların yapısında doğal olarak bulunan bileşiklerdir. Kötü beslenme, spor yapmama, sigara tüketimi, aşırı stres ile vücutta oluşan serbest radikalleri yakalayıp etkisiz hale getirmede etkili ajanlardır. Serbest radikaller hücrelerin yapısını, büyümesini ve üremesini olumsuz yönde etkiler. Genetik olarak kanser varlığı olan kişilerde antioksidanlardan zengin beslenerek ortaya çıkabilecek hastalık riskini azaltabileceği bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır.
“Beslenme yoluyla aldığımız en önemli antioksidanlar A, C, E vitaminleri ve selenyum’dur. Hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşan antioksidanlar hem hastalıktan korunmak hem de yaşlanmayla gelen olumsuz etkileri geciktirmek konusunda önemli bir rol oynuyor.
“Özellikle kalp ve şeker hastalıkları, makula dejenerasyonu, kanser ve bulaşıcı özellikte hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Antioksidanları bir tedavi aracı olmaktan ziyade bu tarz rahatsızlıklara yakalanmamak için bir önlem niteliğinde düşünmek gerekir. Brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar gibi besinler kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabiliyor. Ispanağın içerisindeki lütein maddesi vücuda güç kazandırıyor.
“Ispanak yiyen insanlarda iki yaygın göz hastalığı olan katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi daha az görülüyor.
“Domates, ten lekesi dejenerasyonlarını ve kataraktı önlüyor, ilerleyen yaşlarda zihinsel fonksiyonların sürdürülmesine yardımcı oluyor. Likopen içeren domates, karoten ailesinin de bir üyesi. Beta-karoten içeriği ile diğer meyvelerden iki kat daha güçlü.
“Böğürtlen ve tüm üzümsü yiyecekler lif, mineral, vitamin ve iyileştirici antioksidan içeriyorlar.
“Sarımsak, kalp sağlığını korumak, kolesterol seviyesini dengede tutmak, yüksek tansiyonu düşürmek ve serbest radikallere karşı mücadele etmekte etkili bir besin.
“Kırmızı üzüm, resveratrol ve kersetin maddeleri içeriyor. Bu kuvvetli antioksidanlar kalp sağlığını desteklemeye yardımcı, kandaki pıhtılaşmayı azaltıcı, kan damarlarının açık ve esnek olmasını sağlayıcı özelliğe sahipler.
“Havuç, karoten içeriğiyle kanser, kalp hastalıkları ve romatizmaya karşı koruyucu olabiliyor.
“Soya, kolesterolü düşürme ve kemik erimesini engellemeye yardımcı oluyor ve menopozun etkilerini azaltıyor.
“Antioksidan çay, Yeşil Çay, Yeşil çay içerisindeki E vitamini sayesinde harika bir antioksidan kaynağı ama onu diğer bitkilerden ayıran esas madde EGCG (Epigallokateşin Gallat), diğer bütün antioksidanlardan daha etkin bir şekilde serbest radikallere saldırarak kanserli hücre gelişimini önlemeye yardımcı olabiliyor.” (HABER: BEYHAN BALLI)