Kırşehir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun “Covid-19 riskini azaltmak için kamu kurumlarına girişlerin Hayat Eve Sığar (HES) kodu ile girilmesini kararlaştırmasının ardından ilimiz genelindeki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına HES kodu olmayanlar alınmamaya başlandı.
İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulu Kararınca; ilimizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bankalarda (özel bankalar dahil) çalışan personel ile hizmet almak veya ziyaret etmek amacıyla gelen tüm vatandaşların Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu “Hayat Eve Sığar” (HES) uygulaması üzerinden HES kodu sorgulanarak, uygulamanın onay verdiği kişilerin girişlerine izin verilmesine, sorgulama neticesinde karantina ya da izolasyon altında olması gerektiği anlaşılanların kolluk kuvvetlerine/İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilerek daha önce tespit edilen yurtlarda ilgilinin durumuna göre karantina ya da izolasyon altında tutulmalarına karar verildi.
Bu kapsamda; Kırşehir Belediyesi de 21 Eylül 2020 tarihinden itibaren HES Kodu uygulamasına geçti.
HES kodu uygulaması covid-19 yayılımını önlemek, çalışanların sağlığını korumak ve riskli kişileri kontrol edebilmek amacıyla Kırşehir Belediyesi hizmet binasına gelen ziyaretçilere HES kodu takibi uygulamasına yapılmaya başladı. Gelen ziyaretçilerden HES kodu talep ediliyor.
HES KODU NASIL ALINIR?
HES kodu; telefondan Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ve 2023 kısa numarasına gönderilen SMS ile alınabiliyor. Mesaj yoluyla almak için cep telefonunuzdan mesaj metnine HES yazarak, aralarında boşluk ile sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS gönderilmesi yeterli oluyor. Mavi Kartlı veya TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler; HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek alabiliyor.
T.C. İLE HES KODU
T.C. Kimlik veya Yabancı Kimlik (99,98,97 ile başlayan) Numarası bulunmayan kişiler için Pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk, Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS göndererek HES koduna ulaşabiliyor.
E-DEVLET ÜZERİNDEN HES KODU ALMAK
E-Devlet üzerinden HES kodu almak için ise; e-Devlet üzerinden HES Koduna ait işlemler; üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda 18 yaş altı çocuklar için de HES kodu SMS ile oluşturulabiliyor.
NASIL KULLANILIR?
Üretilen HES kodları kurum ya da kişilerle doğrudan veya mobil uygulama üzerinden paylaşılabiliyor.
Kurum ya da kişiler, paylaşılan HES kodlarını sorgulayarak Covid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını sorgulayabilir durumda. Aynı şekilde sizinle paylaşılan HES kodları uygulama üzerinden sorgulatılarak, risk durumları görülebiliyor.
Yeni koronavirüsün yayılmasını durdurmaya yönelik tedbirlere destek olmak, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşınmadığını belirlemek adına ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararlarına uygun davranmak için herkesin HES kodunu alması gerekiyor. (HABER: BEYHAN BALLI)