Özel Musa Gül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Hakverdi Kılıç:

“Her unutkanlık Alzheimer işareti midir? Anlamanın yolu var”

Şehrimizde faaliyet gösteren Özel Musa Gül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hakverdi Kılıç, “Alzheimer ihmalkârlığa gelmez” dedi.

Alzheimerin yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu ifade eden Dr. Hakverdi Kılıç, “Düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Hastalığın ileri evrelere gelmesi yıllar sürebilir. İlerleyici bir hastalık olması nedeniyle Alzheimer’ da erken belirtiler genellikle son yaşanan olayların unutulması şeklinde görülürken birkaç yıl içerisinde bireyler günlük aktivitelerini tek başlarına gerçekleştirmekte zorlanacak hale gelebilir. Sosyal beceriler, davranışlar ve mantıklı düşünme yeteneğini de zamanla olumsuz etkilenebilir. İleri evre Alzheimer hastaları çoğunlukla bir kişiyle karşılıklı olarak sohbet edebilme yeteneğini kaybeder, kendilerine yöneltilen sorulara ve çevrelerinde gerçekleşen olaylara yanıt vermekte güçlük çekmeye başlar. Hastalık çoğunlukla 65 yaş ve üzerinde ki bireyleri etkilese de daha genç başlangıçlı örneklerine de sıklıkla rastlanması nedeniyle bir yaşlılık nedeni hastalığı olarak nitelendirilemez” dedi.

Özel Musa Gül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Hakverdi Kılıç, ALZHEİMER hastaları yakınlarına önerilerde bulundu. Alzheimer hastası için uyku zor ve keyifsiz bir durum haline gelebileceğine dikkat çeken Kılıç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hastanız geceleri huzursuz olabilir, evin içinde dolaşabilir. Kaygı, açlık, ağrı, sıcak ya da soğuk, dışardan gelen sesler de uykuyu olumsuz etkiler. Yaşlılıkta toplam uyku süresi azalır ve 6 saatlik uyku yeterli olabilir. Gün içinde uyanık kalması ve fiziksel olarak aktif olması, gece rahat uyumasına yardımcı olabilir. Yürüyüş, hastanız için eğlenceli, olmasının yanı sıra gece daha rahat uyumasına yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz uyku kalitesini yatmadan önce uykusunun kaçmaması için çay, kahve gibi içecekler vermeyin biraz masaj rahatlatıcı olabilir. Yatmadan 2 saat kadar önce melisa ya da rezene çayı verilebilir. Yatacağı yer için de oda çok sıcak ya da sıcak olmaması gerektiğini oda sessiz ve karanlık ama tuvalete giden koridor aydınlık olmalıdır.

“Uykuyu hatırlatmak için ‘benim çok uykum geldi, senin de geldi mi’ şeklinde sorular sorun. Gece pijama giydirin.

“Alzheimer hastalarında düşme, odasını tanıyamama, eşyalarını karıştırma gibi sorunlar sık görülür, bu durum sizi yorar ve hastayı üzeceğini söyler. Mümkün olduğunca hastanızı alıştığı evden başka yere taşımayın. Evdeki değişikliklerden kaçının tüm alanlarda olduğu gibi hastanızın odasında da eşyaları düşme kaza ve yaralanmayı önleyecek şekilde yerleştirin. Yatağın yeterince yumuşak olmamasına ve çok yüksek olmamasına dikkat edin. Alzheimer hastalığının ileri evresinde hasta sadece anı parçacıklarını hatırlar. En yakınlarının bile yüzünü tanıyamaz hale gelir. Ve evden kovmaya çalışabilir.  Sizden zarar edebileceğini eşyalarını çalabileceğinizi düşünebilir, kendine göre tedbirler alabilir. Hastanızın sözlerine ve davranışlarına alınmayın. Bunun hastalıkla ilgili bir durum olduğunu kendinize sürekli hatırlatın. Sabırlı sakin ve sevecen davranmayı ihmal etmeyin. Aşırı ısrarcı olmayın ve kim olduğunuz konusunda tartışmayın. Eski fotoğrafları getirip kendinizi ona hatırlatmaya çalışın. Alzheimer hastalığı hastanın tüm huylarının değişmesine yol açabilir. Fiziksel şiddet gösteriyorsa tartışmayın, sakinleşinceye kadar kendi haline bırakın. Dikkatini dağıtmak işe yarayabilir. Yiyecek teklif edin veya müzik dinleteceğinizi söyleyin.” (HABER MERKEZİ)