Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat belirli bir süre sonra vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı…

HEKİMİMİZİN BÜYÜK BAŞARISI

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat belirli bir süre sonra vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı.
Biyokompozit malzemeden faydanılan vida sayesinde kırık, kıkırdak lezyonları ve çapraz bağ rahatsızlıklarının tedavisinde etkili sonuç alınıyor.
Kemik dokusu taklit ederek vücutta kaybolabilen ürün; diz ve bilekteki sorunların giderilmesinde yararlanılan titanyum içerikli malzemelere etkili bir alternatif sunuyor.
Konuyla ilgili Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat yapmış olduğu açıklamada; “Yaklaşık 3 yıldır Hacettepe Teknokent’te BMT-BAPS bünyesinde mühendislerin de yer aldığı büyük bir ekiple birlikte, biyokompozit özellikteki ürünlerin tasarım ve üretimleri üzerine çalışmaktayız. Ürünleri, İntas vidası, ankorlar (pentas, başat, bankas), smart pin, bappin, kondrod, olarak sıralayabiliriz. Bu malzemelerin en temel özelliği vücutta eriyebiliyor olmalarıdır. Başka bir ifadeyle, bu malzemelerin uygulandığı yer, kemik bölgesiyle, malzeme kemiğe dönüşerek vücuda adapte olmaktadır. Diğer özellikleri sıralanacak olursa; ürünlerin, kullanıldıktan sonra tekrar bir ameliyat ile çıkarılmasına gerek duyulmazlar, ameliyat sonrasında dokuların iyileşme sürecini izlemek için istenen MR gibi tetkiklerde sinyallerde bozulmaya neden olmazlar ve de X-ray cihazlerinden geçerken sinyal vermezler. Ürünlerin ortopedi alanında, açık ve kapalı omuz, diz, ayak bileği, dirsek gibi eklemleri ilgilendiren bağ ve kıkırdak yaralanmalarında kullanılması planlanmaktadır.
Ekonomik olarak değerlendirildiğinde ise söz konusu malzemelerin ithâl olanlarının fiyatlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ürünleri, kendi ülkemizde üretmek, bir taraftan maliyetleri ve de dışa bağımlılığı azaltırken diğer taraftan bu ürünlerin ihraç edilerek oluşa da ayrı bir kazanım olacaktır. Ürünlerin tasarım süreci boyunca desteklerini esirgemeyen değerli idarecilerime ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Ali Bulut yaptığı açıklamada “Hekimimizin tasarlamış olduğu ve Türk mühendisleri tarafından %100 yerli olarak üretilen Biyokompozit vida’nın ortopedik ameliyatlarda çok kullanışlı ve faydalı bir ürün olacağına inanıyorum. Çalışmalarından dolayı hekimimizi tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)