Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Cerrahisi Polikliniği açıldı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Nil Yaşam Taştekin Çocuk Poliklinikleri katında hasta kabulüne başladığını belirten Kırşehir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Suat Türkoğlu “İlimizde büyük eksiklik olan Çocuk Cerrahisi polikliniğini hizmete açmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra sırasıyla eksik olan hekimlerimizin de atanma müjdesini vereceğiz. Uzman hekim arkadaşımıza hoş geldin diyerek yeni görevinde başarılar diliyorum." dedi.
ÇOCUK CERRAHİSİ NEDİR?
Çocuk cerrahisi tamamen çocuklara özgü olan, yetişkin cerrahisinden tamamen farklı bir tedavi alanıdır. Doğumu takip eden günlerden başlayarak 0-18 yaş aralığında (bebeklerde, çocuklarda e ergenlerde) cerrahi girişim gerektiren hastalıkların tanısı, ameliyat öncesi, ameliyat ve ameliyat sonrası dönemleriyle ilgilenen bilim dalıdır. Son yıllarda erken tanı konulabilen doğumsal hastalıklar nedeniyle ilgi alanı genişlemiştir.
ÇOCUK CERRAHİSİ’NDE TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR
Doğumsal anomaliler (yemek borusunun-midenin-ince veya kalın bağırsakların tıkalı olması, kalbin-bağırsakların bir kısmı veya tamamının-mesanenin dışarıda olması, kol ve bacaklar, el ve parmaklarda rastlanan yapışıklık, eksiklik veya fazlalıklar)
Doğumdan başlayarak ortaya çıkan nefes darlığı, ağızdan köpük gelmesi, kusma, kaka yapamama veya kaka kaçırma, idrar yapamama veya idrar kaçırma, kanlı kaka yapma
Doğumdan başlayarak ileriki yaşlarda kasıkta, göbekte ve karında görülebilen fıtıklar
Bir veya her iki testisin keseye inmemiş olması, korbada veya kasıkta görülen içi su dolu kistler, torbada ağrılı, kızarık şişlik, idrarını pipisinin altından veya üstünden yapma
sünnet derisinin yapışık olması, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonuna yol açan böbrek ve idrar yolları hastalıkları veya taşlar, göğüs kafesinde veya sırtta şekil bozuklukları,
boyunda eğrilik, boyunda zaman zaman tekrarlayan ağrılı veya ağrısız akıntılı şişlikler, guatr,
baş, boyun ve vücudun hemen her yerinde kırmızı ben şeklinde veya yaygın olarak görülebilen hemanjiom olarak adlandırılan iyi huylu tümörler, karaciğer, dalak, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mide, bağırsaklar, mesane gibi organlar başta olmak üzere, kitle ile ortaya çıkabilen çocukluk çağı iyi huylu tümörleri ve kanserleri, karın ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma gibi bulgularla seyreden başta apandisit olmak üzere doğumsal veya sonradan ortaya çıkabilen bütün karın içi iltihaplanmalar, Araç içi veya dışı trafik kazası, yüksekten düşme, çarpma, silahla yaralanma ve benzerleri gibi durumlarda acil veya daha sonra yapılan müdahaleler. (HABER MERKEZİ)