YAŞAM kalitesini yükseltmek ve hastalıkları oluşmadan önce önlemek için halk sağlığına yönelik koruyucu hekimlik çalışmalarının artarak sürdürüldüğü Kırşehir’de 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’nda insan sağlığının korunması açısından Halk Eğitimleri gerçekleştirilecek.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, halk sağlığının korunmasındaki çalışmaların amaçlarına dikkat çekerek, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü olarak özverili çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Sağlıklı Beslenme, Obezite ile Mücadele, Hareketli Yaşam, Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları, İçme ve Kullanma Suyu Sanitasyonu, Kanser Taramaları, Tuz Kullanımı gibi konularda Halk Eğitimleri düzenleyerek çalışmalara ağırlık vereceklerini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl Eylül Ayının ilk haftası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Sağlık, Anayasamızda yer alan temel insan haklarından biridir. Halk Sağlığı kavramı ise çok geniş bir alanı kapsamakta olup, engin bir deniz gibidir. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek Halk Sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır. Bu hizmetler günümüzde Sağlık Bakanlığımızın 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesiyle kurulan Halk Sağlığı Müdürlükleri ile himayesinde bulunan Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları tarafından özenle yürütülmektedir. Halk sağlığında öncelik mevcut sağlık durumunun devamının sağlanmasıdır. Bu yüzden daha bebeklik ve çocukluk çağlarında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetleri bu alanda verilen ilk hizmetlerdir. Önceki yıllarda, Halk Sağlığı çalışmalarını daha çok kolera, tifo gibi salgın hastalıklara karşı korunmada alınması gereken önlemler oluşturmakta idi. Günümüzde ise; tedavi süreci uzun ve maliyeti yüksek hastalıklar; ulaşım imkânlarındaki artış nedeni ile özellikle bulaşıcı hastalıklar tehdit edici konumlarını sürdürmekte ve Halk Sağlığını tehdit eden sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bağışıklama faaliyetlerinde alınan yollar birçok hastalığın elimine edilmesini sağlamış, halkın sağlığının korunmasında önemli mesafeler kat edilmiştir. Günümüzde ise daha farklı hastalıklarla karşı karşıya kalınmış bulunulmaktadır. Bu yüzden insan sağlığının korunması açısından Sağlıklı Beslenme, Obezite ile Mücadele, Hareketli Yaşam, Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları, İçme ve Kullanma Suyu Sanitasyonu, Kanser Taramaları, Tuz Kullanımı gibi konularda Halk Eğitimleri başta olmak üzere ağırlıklı çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde de, hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için Halk Sağlığına yönelik koruyucu hekimlik çalışmaları artarak sürdürülmektedir. Koruyucu sağlık hizmetleri ve halk sağlığı çalışmaları tedavi edici hizmetlere göre etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren uzun soluklu çalışmaları gerektirir. Bu uzun soluklu yolda Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı büyük bir özveriyle sürdürmekteyiz” dedi.