Vali İbrahim Akın, sağlıkta ihtiyaç duyulan personele Millî Eğitim’den 30 öğretmen takviyesi yaptı…

FİLYASYON EKİBİ GECE 24’E KADAR GÖREV BAŞINDA…

Kırşehir’de temaslı vatandaşları dışarıya çıkmamaları konusunda uyaran Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut, sağlık çalışanlarının 7 gün, 24 saat hizmet verdiğini, emeklerinin boşa çıkmaması için vatandaşlardan maske, mesafe ve hijyene uymalarını istedi.
Kırşehir’de yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile mücadele kapsamında sahada 271 personel, 90 ekip, 23 hekimli ekip, 40 telefon ekibi, 33 araçtan oluşan filyasyon ekibi, virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit etmek için gece 00:00’a kadar sahada görev yapıyor.
Sağlık Bakanlığı koordinesinde Sağlık Müdürlüklerince oluşturulan filyasyon ekipleri Türkiye'nin pandemiyle mücadelesine sahada yürüttükleri özverili çalışmalarla büyük katkı sağlıyor. Bu kapsamda Kırşehir’de görev yapan 90 ekip il genelinde geç saatlere kadar virüsü taşıyanlarla teması olan kişilere ulaşarak yeni tanı süreçlerini başlatıyor.
Kırşehir Sağlık Müdürlüğü’nde ayrıca 00:00’a kadar telefonlarla iş başında görev yapan ve gelen talepleri ilgililere aktaran ekipler, koronavirüs tedavileri devam eden hastaları sürekli telefonla takip ediyor ve durumları kötü olanları evde muayene ederek gerekiyorsa 112 vasıtası ile hastanelere yönlendiriyor.
Sağlık Müdürlüğü personelinin desteklenmesi amacıyla Vali İbrahim Akın, 30 öğretmeni Sağlık Müdürlüğü emrine görevlendirdi.
Koronavirüs ile mücadelenin en önemli boyutu olan risk altındaki kişilerin takibini yapan ekipler, gelen çağrılar üzerine ev ve iş yerlerini de ziyaret ediyor, risk altındaki vatandaşların koronavirüs belirtisi taşıyıp taşıyamadığına bakıyor, genel sağlık durumlarını kayıt altına alıyor.
Koronavirüs salgınına karşı yoğun günler yaşayan Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut, amaçlarının Kırşehir halkını bu virüsten uzak tutarak, sahada yayılımını engellemek olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü mart ayından bu yana bütün, ülke genelinde olduğu gibi Kırşehir’de de koronavirüsle mücadele çalışmalarının etkin ve kararlı şekilde yürütüldüğünü ifade eden Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut, gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Son günlerde Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de vaka sayısının arttığı gözlemleniyor. Bunun için Kırşehir’deki sağlık birimlerimiz, hastanelerimiz yoğun bir çalışma içindeler. Doktorlarımız, hemşirelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız 24 saat görev başındalar. Bu çerçevede Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde Filyasyon İzleme Birimi oluşturduk. Burada 40 kişi görev yapıyor. Gelen çağrılara yanıt veren ekiplerimiz, hastalar ile onların temas ettikleri kişilerin takiplerinde ve ev izolasyonlarının sağlanmasında, ihtiyaçlarının giderilmesinde görev yapıyor. Sahadaki ekiplerce sonucu pozitif çıkan hastaların çevresindeki, ilk etapta yakın temastaki kişiler taranıyor. Evlerinde uygun gördükleri, Sağlık Bakanlığının kılavuzundaki kriterlere göre semptomları olan kişilerden numuneler alınıyor. Bu numuneler genelde boğaz, burundan alınan örnekler. Ekiplerimizin amacı virüsün sahada yayılımını engellemek ve daha fazla vaka çıkmasını önlemek. Amacımız Kırşehir il genelinde bu virüsü izole etmek. Filyasyon ekibimiz gece 00:00’a kadar görev yapıyorlar. Koronavirüs testleri pozitif çıkan hastalarımızla temasta bulunan kişilerin tespitini yapıyoruz, adreslerini alıyoruz. Temaslı vatandaşlara dışarıya çıkmamaları konusunda gerekli uyarıları yapıyoruz. Saha sürecine ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Sahaya çıkan ekiplerimiz Sağlık Bakanlığımızın Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) uygulaması üzerinden kişilere gerekli bilgilendirmeleri yapıyor. Kırşehir’de yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında sahada 271 personel 90 ekip, 23 hekimli ekip, 40 telefon ekibi, 33 araçtan oluşan filyasyon ekibi, virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit etmek için gece 00:00’a kadar sahada görev yapıyor. Temaslı olup karantina sürecindeyken hastalık belirtisi başlayan vatandaşlarımızın sürüntü testini evde yapıyor ve tedavisin başlıyoruz. Evde takibinde nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve yeme-içme bozukluğu gelişen vatandaşlarımızın hastaneye yatışını sağlıyoruz. Hastanede tedavi ile evde tedavi arasındaki temel ayrım bu üç kriter ile yapılmaktadır. Tüm çabamız; temaslıları erken tespit etmek ve karantinaya almak, temaslılarda belirti çıktığında erken yakalamak ve sürüntü testini alıp, erkenden tedavi başlamak. Doğru izolasyonla bu hastalığın yayılımını önlemek için sahada 24 saat görev yapan sağlık çalışanlarımıza halkımızın da destek vermesini istiyoruz. Bunun için her türlü çabayı harcıyoruz. Bu konuda Kırşehir’deki bütün vatandaşlarımızın da dikkatli olmalarını, uyarılara riayet etmelerini, özellikle maske, mesafe ve temizlik kurularına harfiyen uymalarını istiyoruz. Biz ve sağlık çalışanlarımızın bu virüse karşı saha çalışmaları devam edecek." (HABER: BEYHAN BALLI)