evde bakım

Kırşehir'de 6 yıldır uygulanan Evde Sağlık Hizmeti Birimi'nden yararlananların sayısı 3 bin 385 kişiye ulaştı.
2010 yılı Mayıs ayında uygulanmaya başlanan, birer doktor, hemşire ve sağlık memurundan oluşan ekiplerle uygun bulunan kişilerin düzenli olarak evlerinde ziyaret edildiği Evde Sağlık Hizmeti Birimi'nden 2010-2016 yılları arasında 3 bin 385 kişi yararlandı.
Evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi için Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nce 2010 yılında Kırşehir Devlet Hastanesi, Akpınar İlçe Devlet Hastanesi, Çiçekdağı İlçe Devlet Hastanesi, Kaman İlçe Devlet Hastanesi, Mucur İlçe Devlet Hastanesi ile Boztepe ve Akçakent Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesinde kurulan Evde Sağlık Hizmeti Birimi, 6 yılda hizmet sayısını artırdı.
Her türlü tedavi, rehabilitasyon çalışmasının yanı sıra gerektiğinde uzman hekimlerle evler ziyaret edilip gerekli yardımın sağlandığı Evde Sağlık Hizmeti Birimi'nin sağladığı hizmetlerde Kırşehir, Sağlık Bakanlığı’nın hedeflediği oranın yaklaşık 2 katını yakaladı.

BEKİR DEMİRBAŞ copy

Kırşehir Merkez Toplum Sağlığı Merkezi ile Devlet Hastanesi’ndeki görevli birimlerin daha yoğunluklu olarak çalıştığını ve 11 birimle evde sağlık hizmetini yürüttüklerini belirten Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, “2010 yılından itibaren 3 bin 585 hastaya evde sağlık hizmeti verilmiştir. Şu anda da aktif evde sağlık hizmeti verdiğimiz hasta sayımız bin 45. 11 tane birimle bu hizmetleri yürütmekteyiz. Merkez bunun yoğunluğunu taşımakta. Merkez Toplum Sağlığı Birimimizin yaklaşık 467 aktif hastası mevcut. Devlet Hastanesi’ndeki birimimizde de 197 hastamız mevcuttur. Bin 45 hastaya aktif olarak 11 birimle evde sağlık hizmeti verilmekte. Bakanlığımızın hedefi binde 2 şeklinde ve Kırşehir nüfusuna bunu oranladığımızda 450 hasta oluyor, ama biz bin 45 hastaya bu hizmeti vermekteyiz. Bakanlığın yapmak istediği hedefin de yaklaşık 2 katını yakalamış durumdayız” şeklinde konuştu.
Bu arada KOAH ve benzeri solunum sistemi hastalıkları, yatağa bağımlı hastalar, terminal dönem palyatif bakım hastaları, ileri derecedeki kas hastaları, yeni doğanlara (0-1 aylık) fototerapi uygulamaları ile evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin verildiği Evde Bakım Hizmeti Birimi’ne vatandaşların Türkiye genelinde tek numara olarak tesis edilen 444 3 833 (444 EVDE) numaralı telefon hattından kolaylıkla ulaşabilecekleri bildirilirken, koordinasyon merkezine gelen başvurular, bu merkez bünyesinde görevlendirilen personel aracılığı ile cevaplanıp kayıt altına alınarak öncelikle en yakın hastanenin evde sağlık birimine yönlendiriliyor.
Evde bakım hizmeti için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar ayrıca, Kırşehir Sağlık İl Müdürlüğü’nün www.kirsehirsaglik.gov.tr adresinden de online başvuru yapabiliyor.