Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Uzman Diyetisyen Cansu Teke:

“DOĞRU BESLENME İLE KALP HASTALIKLARINDAN KORUNUN”

Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Uzman Diyetisyen Cansu Teke’den kalp rahatsızlıklarını önlemek için beslenme önerilerinde bulundu.
Uzman Diyetisyen Cansu Teke, doğru beslenme ile kalp hastalıklarından korunabileceğine dikkat çekerek Kırşehir halkına şu bilgileri verdi: 
“Dünya ve ülkemizdeki ölüm nedenlerinin başından kardiyovasküler hastalıklar (kalp krizi, inme vb.) gelmektedir. Hastalık riski 35 yaşından sonra artmaktadır ve erkeklerde kadınlardan daha yüksek oranda görülmektedir. Özellikle bel çevresindeki yağ oranı ile doğru orantılı hastalık grubudur. Aynı zamanda sosyoekonomik düzeyi yüksek olan bireylerde düşük olanlara göre daha yüksek oranda görülmektedir, sebebi yüksek yağlı beslenme ve kırmızı et tüketimin fazla olmasıdır. Damarlarımız; bedenin her organına besin ve oksijen taşımaktadır. Yaşamın başından sonuna kadar bireylerin damar duvarlarında yağ ve bağ dokularının birikmesiyle plaklar oluşmakta, oluşan bu plaklarda damar yapısında bozulma, kan akışını engelleme ve dolayısıyla koroner kalp rahatsızlığına sebep olmaktadır. Kalp-damar hastalıklarında; beslenme tarzımızda yapacağımız ufak düzenlemeler ilerleyen yaşlarda oluşabilecek hastalık risklerine karşı bizleri koruyacaktır.
“Kalp hastalıklarının başlıca sebepleri; genetik yatkınlık, kötü beslenme, hareketsizlik ve strestir. Kalp-damar hastalıkları 45 yaş üzeri erkelerde, 55 yaş üzeri kadınlarda yüksek risklerle seyredebilmektedir. Koroner kalp hastalıklarının ailesel olması riski arttıran önemli nedenlerdendir. Aşırı kafein tüketimi, sigara ve alkol tüketimi de hastalık riskini önemli ölçüde etkilemektedir. Aşırı kilolu olmak / obezite, hayvansal gıdaları fazla tüketmek (özellikle kırmızı et, kuyruk yağı, tere yağ gibi doymuş yağlardan zengin beslenmek riski arttıran nedenlerdendir). Bu hastalığın ortaya çıkma yaşını daha ileri yaşlara atmak, riski azaltmak için beslenmemize dikkat etmek bizi koruyacaktır.
Bel çevresinin kadınlarda 88 cm’nin erkeklerde 100 cm’nin üzerinde olması riski arttırmaktadır ve beraberinde karaciğer yağlanması, insülin direnci gibi kronik / metabolik hastalıkları getirmektedir.
“Daha sağlıklı damar yapısı için; beslenmenizde yağı azaltın. Doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih edin. (Kuyruk yağı yerine à zeytinyağı harika bir alternatif olacaktır.)Günlük kolesterol alımınızı sınırlamanız gerekmektedir. Diyet lifi içeren besinlerin tüketimini arttırın. Daha fazla meyve-sebze tüketin. Günde 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketin, tam tahıllı, kepekli, yulaflı ekmekleri tercih edin, haftada 2 kez kuru baklagil tüketin. Bu besinlerin tüketilmesi posa alımını arttırmanıza yardımcı olur.
İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. Fazla kilonuz varsa ideal ağırlığınıza ulaşmaya gayret gösterin. Fazla tuz tüketiminden kaçının. Kullanıyorsanız sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın. Stresi azaltın. Bol sıvı tüketmeyi unutmayın. Her 30 kg vücut ağırlığınız için 1 litre temiz içme suyu, ıhlamur, adaçayı gibi hafif bitki çaylarını tüketmeyi yaşam tarzı haline getirin.” (HABER: BEYHAN BALLI)