Diyetisyen Cansu Teke gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” e açıkladı: “DİYETTE DURAKLAMA DÖNEMİ”

Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Diyetisyen ve Yaşam Koçu Cansu Teke uzun süre diyet yapmış belli kilo kaybı yaşamış ancak duraklama dönemine girmiş kişiler için gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e açıklamada bulundu.
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Cansu Teke yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Değerli okurlarım mesleğime başladığım ilk günden bu yana danışanlarımda gördüğüm en büyük sorun bu öncelikle sadece sizde olmuyor, bunu bilin isterim.
Vücudunuzun bir makine olmadığını saçlarınızdan, tırnak uçlarına kadar yaşayan bir mekanizm olduğunu unutmayın.
Peki neden oluyor?
Nasıl çözebiliriz ?
1. Tanısı konulmamış bir hastalık olabilir. (İnsulin direnci, leptin direnci, karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğu, tiroid hastalıkları, psikolojik problemler)
2. Sürekli düşük kalorili diyet yapmaya alıştırdığınız vücudunuz size tepki veriyor ve artık ihtiyacı olanı vermenizi istiyor bu nedenle aldığı her besini yağ olarak depoluyor olabilir.
3. Yeterli egzersiz yapmıyor olabilirsiniz. Egzersiz hem fiziksel hem de ruhsal açıdan bütünleyici bir rol oynuyor. Özellikle kilo vermeye yardımcı olması açısından 1 haftada 150 dakika egzersizi öneriyoruz. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa hafif tempolu yürüyüş, koşu, ip atlama gibi kardiyo idmanları kilo verme direncini kırmaya yardımcı olabilir.
4. Dünya nüfusunun artmasına bağlı olarak her geçen gün tükettiğimiz kaliteli gıda tüketimi azalıyor. Özellikle de bağırsak sağlığını koruyan prebiyotik ve probiyotik alımı. Beslenmenizde yeterli düzede yer vermiyor olabilirsiniz.
5. Uyku problemi en büyük etkendir. Gece 2-4 arası leptin denilen faydaları saymakla bitmeyen bir hormon salgılanır ki bu da yağ yakımına yardımcı olur. 6-8 saat kaliteli uyku ideal kiloya ulaşmanıza ve direncin kırılmasına yardımcı olabilir.
6. Gece yemek yeme sendromu; psikolojik bozukluklar, eksiklik, yetersizlik gibi duygu durum bozukluklarında gece abur cubur tüketim miktarları artmakta alınan kiloların sebebi olmaktadır. Bu alışkanlıktan vazgeçmemekte direncin kırılmasının önünde büyük bir engeldir.
7. 3 ana öğün tüketmemek, öğün atlamak, öğünde kalitesiz beslenmek, fast food ya da paketli ürünlere yönelmek. Kan şekeri dengesini bozacak, insülin direncine ve kilo verme sorunlarına yol açacaktır.
8. Bilinçsizce bitki çayı , detoks kürleri, şok diyet programları uygulamak. Siz nasıl özel ve tek iseniz beslenme ve diyet programınızda sizin gibi özeldir. Uzman bakışlar tarafından yaş, boy, kilo, cinsiyet, yaşam tarzına göre özel olarak hazırlanmalıdır.
9. Kilo verme uğruna komşunun ilacını kullanmak. Maalesef hala bitmeyen bir durumdur. Hekiminiz önermediği takdirde size ilaç yazabilecek başka bir meslek dalı yoktur.
10. Yetersiz su tüketimi. İçtiğiniz suyun miktarını takip edin 8-10 bardak – 2 litre olmasına özen gösterin. Tüm metabolik aktiviteler su olmadan gerçekleşemez. Su hayat kaynağıdır ve yeterli tüketilmelidir.
Sağlıklı olmak kişinin tam bir iyilik halinde olmasıdır. Daha öncede söylediğim gibi siz özelsiniz uyguladığınız programda size özel olmalı. Araştırıcı, meraklı, sorgulayıcı olun, vücudunuzu dinleyin o size her şeyi anlatır. (HABER: BEYHAN BALLI)