Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Uzman Diyetisyen Cansu Teke

“ÇOCUKLARIN IQ'SUNUN ARTMASI İÇİN; İYOTLU TUZ TÜKETİN”

Şehrimiz Ankara Caddesi’nde faaliyet gösteren Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Uzman Diyetisyen Cansu Teke sağlıklı bir yaşam ve çocukların zeka seviyesinin artmasın için beslenme önerilerinde bulundu.
İyot eksikliği hastalıklarının dünya üzerinde 2 milyar insanı etkileyen küresel bir sorun olduğuna dikkati çeken Diyetisyen Cansu Teke, gazetemize yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“İyodun en önemli kaynağı deniz ve okyanuslardır. Buharlaşan su, yağış olarak toprağa döner, toprağın ve bitkilerin iyot düzeyini belirler.
İnsanda alınan iyodun tamamına yakını mide ve duodenumdan emilir, emziren annelerde meme bezi ve tiroid bezi iyoda karşı oldukça duyarlıdır. İyodun yarılanma ömrü oldukça kısadır, emzirme ve tiroid hastalıklarında bu süre daha da kısalarak tiroid hastalıklarının zemini hazırlanmış olur.
“Dünya sağlık örgütüne göre iyot ihtiyacı;
“0-5 yaş çocuklarda 90 mikrogram
“6-12 yaş çocuklarda 120 mikrogram
“Erişkinlerde 150 mikrogram
“Gebelik ve emzirme döneminde 250 mikrogramdır.
“Yeterli iyot alınmadığı zaman tiroid bezi büyümeye başlar ve fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar. Tiroid bezi vücudumuzun enerji üreticisi olarak görev yapar ve tüm hayatsal fnksiyonların düzenlenmesine destek verir.
“İyot eksikliği sinir ve beyin hücrelerinin gelişimin yavaş olmasına veya anormal olmasına sebep olur. Özellikle çocuklarda zeka ve motor becerilerinin düzenli olmasını sağladığı için eksikliği bu becerilerin gerilemesine sebep olmaktadır. Sadece iyotlu tuz kullanarak çocukların zekasını 10 birim arttırma şansımız vardır.
“İyotlu tuz kullanımı önerilmelidir.
“İyotlu tuz nasıl kullanılır?
“İyot bir elementtir, mineraldir. Sıcaklıktan etkilenir. Yemekler pişerken değil soğumaya geçerken 60 derece sıcaklığı ulaşınca eklenmelidir.
“Işığa karşıda oldukça hassas bir element olduğu için ışık görmeyen koyu renk cam kaplarda ve dolapta saklanmalıdır.
“Sağlıklı olduğu hakkında konuştuğumuz iyodun en iyi kaynağı tuzdur ve elbette ki fazlası zararlıdır. Tuz tüketimi günlük 5 gramın üzerine çıkmamalıdır.
“Her hangi bir doktor önerisi olmadan 5 günden uzun süreli iyot kısıtlı diyet uygulanmamalıdır. Sağlıklı beslenme, spor, doğru besin seçimi yaşam kalitenizi arttıracaktır.” (HABER: BEYHAN BALLI)