Diyetisyen ve Yaşam Koçu Cansu Teke’den Kırşehir halkına bayram öncesi uyarılar…

“BAYRAMDA TATLI TÜKETİMİNDE ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN”

Şehrimizde faaliyet gösteren Cansu Teke Beslenme ve Diyet Kliniği sahibi Diyetisyen ve Yaşam Koçu Cansu Teke; hem tatil, hem de ramazan ayı sonrası rehavetin yaşanacağı bayram ile ilgili önerilerde bulundu.

1 aylık Ramazan ayanının ardından 2 Mayıs Pazartesi günü başlayacak Ramazan Bayramıyla insanların beslenme alışkanlığının değişeceğini, tatlı tüketiminin artacağını ifade eden Diyetisyen Cansu Teke, gazetemize bir açıklama yaparak, bayramda her şeyde ölçülü olmaları çağrısında bulundu.

Şerbetli tatlılar yerine, az yağlı ve sütlü tatlıları tercih etmeleri önerisinde bulunan Cansu Keke, bayram öncesi gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bir aylık Ramazan ayının ardından uzun bir bayram tatili bizleri bekliyor. Hazırlıklar başladı, kiminin telaşı ev temizliği, kiminin telaşı yemek ve tatlı. Böyle olunca bayramın ruhu hala devam ediyor diyorum ancak ne yazık ki kalmadı o eski bayramlar. Bayram boyunca günlerin uzun olması ve aile bireylerinin tamamını evde olması öğün saatlerini ve düzenini değiştirecek, özellikle öğle yemeklerinin yerini börek, sarma veya tatlı alırken. Akşam yemekleri daha yağlı ve ağır yemekler olacak.

“Ne yapalım da en az zararla bayramı atlatalım derseniz. Öncelikle evdeki şerbetli tatlı işini bi rafa kaldırın. Yerine 2-3 top dondurma, az yağlı süt ile yapacağınız sütlaç, muhallebi, keşkül gibi hem serinlik veren hem de kalsiyum deposu tatlıları tercih edin. Aralarda sarma veya börek yerine mevsim meyvelerini yanlarında maden suyu veya bitki çayları ile pekiştirin. Gün boyu evde oturup atıştırmak yerine ailenizle uzun ve keyifli yürüyüşler yapın. Bayram boyunca çay ve kahvede oldukça çok tüketilen sıvılar arasında olacak, unutulmaması gereken konu ise bu sıvıların asla su yerine geçmeyecek olması. Su içmeyi ihmal etmeyin, telefonunuza alarm kurarak veya çeşitli hatırlatma uygulamaları ile bu dönemde su tüketimini minimum 1,5 litre ile bitirin.

“Diyet yapanlar veya dikkat edenler için porsiyon ölçüleri;

5-6 adet yaprak sarma = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ değişimi, 1 dilim börek = 1,5 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ + 1 et değişimi,  1 kase sütlü tatlı = 1 porsiyon süt + 1 dilim ekmek + 1 porsiyon meyve değişimi, 1 dilim baklava = 2 dilim ekmek + 2 porsiyon meyve + 2 tatlı kaşığı yağ değişimi,  60 dakika (1 saat ) yürüyüş = 250 kalori J. Sevdikleriniz ile sağlıklı ve mutlu bir bayram dilerim.” (HABER: BEYHAN BALLI)