HUDER Kırşehir İl Temsilcisi Av. Bilgehan Altaş:  

“Avukatlar da aşı sürecinde 
öncelikli gruba dahil edilmeli” 

Kısa adı HUDER olan Hukuki Araştırmalar Derneği Kırşehir İl Temsilcisi Av. Bilgehan Altaş, Sağlık Bakanlığı tarafından son günlerde Hakim, Savcı ve Adliye personeline aşılama takviminde mesleki öncelik getirilirken Avukatların kapsam dışında bırakılmasını değerlendirdi. 
Avukatların da aşı sürecinde öncelikli gruba dahil edilmesi gerektiğini belirten Av. Bilgehan Altaş, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:
“Herkes, meşru bütün vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde, davacı ve davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir.» (Any. md : 36) 
“Bilindiği üzere Evrensel kabul görmüş prensiplerden birisi de yargılamanın üç sac ayağı üzerinden ve birlikte çalışıldığında adalet yerine gelir terazi de doğru tartmış olur. Bu üç süjeden; Yargılama makamını Hakim, iddia makamını Savcı, savunma makamını ise Avukatlar temsil eder.
“İnsanlık onurunun korunması ve yüceltilmesi uğruna geliştirilen en önemli sözleşme olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında savunma ve avukat önemli bir yer tutar. Silahların eşitliği ilkesi gereğince, savunmayı temsil eden avukat, iddia makamıyla mümkün olduğunca eşitlenir. Yargılama başladığında ise simetri uygulanır ve avukat (savunma),  yargıç karşısında savcı ile eşit konumda yer alır. Böyle bir konumlanma, yüzyıllardır mücadelesi verilen adil yargılanma hakkının temel ilkelerinden masumiyet karinesinin, bağımsız ve tarafsız bir mahkemede yargılanma hakkının zorunlu bir sonucudur. Aksi ise yargılamanın topal, adaletin şüpheli olması sonucunu doğurur.
“Sağlık Bakanlığı tarafından son günlerde Hakim, Savcı ve Adliye personeline aşılama takviminde mesleki öncelik getirilirken Avukatlar kapsam dışında bırakılmıştır.
    “Hakim, Savcı ve Adliye personeline aşılama takviminde mesleki öncelik getirilmesine karşı olmamakla birlikte Avukatların ayrık tutulmalarını kabul etmek mümkün değildir. Avukatlık mesleki faaliyetleri nedeniyle sadece adliye ve duruşmalar dışında da resmi ve özel tüm gerçek ve tüzel kişilerle ilişki içinde oluşunu dikkate aldığımızda bulaş ve temas riski en yüksek meslek gruplarının başında gelmektedir.
          “Avukatın yargılamada olmaması ihtimalini doğuracak olan ayrım yargılamaların gereksiz uzamaması, adaletin şüpheli olmaması için adli personel ve yargılamanın diğer süjeleri gibi Avukatlarında aşı sürecinde öncelikli gruba dahil edilmeleri zarurettir.”  (HABER: NECLA BAĞCI)