Kırşehir’de Nasuhdede Mahallesi’nde yaşayan astım hastası 73 yaşındaki Asiye Koçak ve 83 yaşındaki Hasan Koçak yüzde 90 raporlu zihinsel engelli kızlarına gözü gibi bakıyor.
Hastalığın ilerlemesi yüzünden zaman zaman nefes almakla güçlük çekmesi nedeniyle solunum cihazına bağlı yaşam süren anne Asiye Koçak ve geçimini hayvancılıkla sağlayan baba Hasan Koçak, zihinsel engelli kızlarını bir an olsun gözünün önünden ayırmıyor.
60 yıldır Kırşehir’de yaşayan Selma Koçak ve Hasan Koçak çiftinden 50 yıl önce bir kız çocuğu dünyaya geldi. Asiye Koçak ismini verdikleri kızları doğumundan 2 hafta sonra sürekli ağladığı şikayetiyle hastaneye götürdüler. Hastanede yapılan tahliller ve kontrol sonucu Asiye Koçak’ın geçirdiği menenjit sonrası yüzde 90 zihinsel engelli olduğu belirlendi. Okulda eğitim almakta zorlanan Selma Koçak 10 yaşına geldiğinde okulu tamamen bırakmak zorunda kaldı.
50 YILDIR AİLESİ KIZLARINI YANLARINDAN AYIRMIYOR
Yaşadıkları zorlu süreçleri anlatan baba Hasan Koçak, “Doğduktan 2 hafta sonra sürekli ağlamaya başladı. Kendisini doktora götürdük. 3-4 gün ağlamasını kesemediler. Doktorlar bizi geri gönderdiler. ‘Menenjit hastası’ dediler. Yüzde 90 zihinsel raporu var. Devletimiz sağ olsun ilacını, aylığını veriyor. Yanımızdayken bir şeyi getir dediğimizde getiriyor, götür dediğimizde ise götürüyor. Çarşıya beraber gideriz. Komşuya annesiyle beraber çıkarlar. Benden izin almayınca herhangi bir yere gitmez. Gittiğinden yerden hemen geri gel derim ve gelir. Buna şükür, ne hastalıklar var” dedi.
Anne Asiye Koçak, kızının kendisine ev işlerinde yardımcı olduğunu ve hastalığı nedeniyle yarım kalan eğitiminden dolayı elinden defteri ve kalemini hiç eksik etmediğini söyledi.
Çocuğunun sürekli ağlamasından dolayı doğal yollarla tıbbi çözüm aradığını belirten Asiye Koçak, “Kızım kucağımdayken sancısı var belki diye toprak ısıtıp vücuduna sardım. Süt veriyorum almıyor. Ne sancılandığını bildik ne bir başka hastalığını bildik. 9 ay boyunca gece gündüz böyle geçti. O zamandan beri çektim. İkimiz birbirimizi idare edip gidiyoruz. Ben hastalanıp yatınca ne olacak bilmiyorum. İki çocuğum da gurbette. 10 gündür hastaydım. Yatakta yatamıyordum. Eşim koyunlarla ilgileniyor. Ne kızıma bakacak kimse var ne de elimizden tutacak kimsemiz var” diye konuştu. (HABER: BEYHAN BALLI)