Korona önlemleri Kırşehir’de her kesimi vurdu. Bakkal, kasap, berber,

kahveci, lokantacı başta olmak üzere tüm sektörler zor durumda…

AHİ ESNAFI DESTEK BEKLİYOR...

Dünyayı, ülkemizi ve Kırşehirimizi derinden sarsan koronavirüs, zaten zor durumda olan Kırşehir Ahi esnafını büyük sıkıntıya soktu.

Kırşehir’de koronavirüse yakalananların sayısının artması dolayısıyla çarşı-pazara çıkmak yerine evinde oturmayı tercih etmesi, mecbur olmadıkça alışveriş yapmaması her kesimi zor duruma sürükledi.

Şehrimizde dar gelirliler ve esnafın perişanlığı son günlerde içinden çıkılmaz bir hal aldı. Pandemiden önce de sıkıntı yaşayan, kirasını, SGK primini, vergisini ve giderlerini ödemekte zorlanan esnaf, bu dönemde iyice dibe vurdu. 6 ay önce hükümetin esnaf ve sanatkârlara, tüccar ve işadamlarına verdiği krediler geri ödemesi ile SGK, KDV gibi tüm vergilerin de ödemelerinin başlayacağını belirten Kırşehir Ahi esnafı kara kara düşünmeye başladı.

Esnafların büyük bir çıkmaza girdiğini, kira ve diğer giderleri altında ezilen Kırşehir esnafı da satışların yarı yarıya düştüğünü, birçok esnafın evine ekmek götüremediğini, dövizdeki yükselişin de sattıkları birçok ürünün fiyatını ikiye katladığından dert yandı.

Yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle esnaf ve sanatkârın önemli bir kesiminin büyük sıkıntılar içinde olduğunu belirten Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Bahamettin Öztürk, “Koronavirüs sürecinin en mağdur kesimi esnaf ve sanatkâr camiasıdır. Aylarca işyerini açamayan, aylarca eline beş kuruş geçmeyen, sadece işyerinin değil evinin bile kirasını ödeyemeyen esnaf ve sanatkârımız çok büyük sıkıntılar içindedir. Herkes esnafın ve halkın sorunlarını konuşuyor ama çözüm üretilmiyor. Esnaf somut bir çözüm olmadığı için sürekli uçuruma sürükleniyor. Esnafın kepenk kapatmaması için herkes destek vermeli. Sorunu çözmek için gereken adımlar atılmalı. Pandemi döneminin mağduru esnaf oldu. Devlet desteği almak için şartlar biraz daha esnetilmeli. Öyle bir imkân sağlanmalı ki bundan istinasız bütün esnafımız yararlanmalı. Esnafım devletinin yanında, devletimiz de esnafının sorunlarının çözümüne katkı sunmalı. Devletimiz geri ödemesiz veya uzun vadeli düşük faizli verilmeli. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Esnaf ve sanatkarlarımız batarsa hepimiz batarız. Bunu hükümetimiz görmeli ve gereken desteği vermeli. Çünkü esnaf ve sanatkarımız bugüne kadar hep devletinden yana olmuş, istikrardan yana olmuştur. Bu nedenle hepimizin hükümetimizden beklentisi var. Bu sorunların acil, hem de çok acil çözümlenmesi ve hak ettiği desteğin verilmesini gerekiyor. Biz esnaf ve sanatkarlar Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin pandemi sürecinde mağdur olan herkese destek olacağı inancındayız ” diye konuştu.

Her yılın bir önceki yılı arattığını, işlerin çok durduğunu ifade eden KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, uzun süredir piyasalarda yaşanan ve özellikle dövizdeki artışın bütün fiyatların artmasına, bunun da büyük bir durgunluğa neden olduğu için Kırşehir’deki küçük esnaf ve sanatkârı vurduğunu ifade etti.

Kırşehir'de faaliyetlerini sürdüren esnafların ise borç batağında olduğunu belirten Başkan Öztürk “Maalesef özel bankalar esnaf ve sanatkarlarımıza istediği kredileri vermiyor, yüksek faizli krediler teklif ediyor. Bu konuda defalarca çağrıda bulunarak esnaf ve sanatkarlarımıza sahip çıkmayan bankalarımızı eleştirdik. Ama ne yazık ki hiçbir geri adım atmadılar, esnaf ve sanatkarımızın zor günlerinde yanında olmadılar. Tabi bu özel bankaların yaptıklarını hiçbir esnaf ve sanatkarımız unutmayacaktır. Devlet bankalarımız da olmasa esnafımız ne yapacak. Halk Bankası'nın verdiği kredileri bizler de esnafımıza dağıtarak onları rahatlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu. (HABER: BEYHAN BALLI)