Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut:

“ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ 
HAFTASI KUTLU OLSUN”

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Bulut, 01-07 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.
Haftanın bütün sağlık çalışanlarına kutlu olmasını dileyen Sağlık Müdürü Ali Bulut, konuşla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Kırşehir 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Ambulans Servisi Başhekimliğimiz bünyesinde 18 istasyonda toplamda 259 arkadaşımız ile yürütülmektedir.
“Kırşehir olarak istasyon ve ambulans başına düşen nüfus oranımız, vak’alara ulaşım süremiz Türkiye ortalamalarına göre çok iyi durumdadır. İlimizde 1 adet yoğunbakım obez ambulansı, 1 adet 4 sedyeli çoklu ambulans, 2 adet UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) aracı, 2 adet karpaletli ambulans ve 38 adet panelvan ambulansı olmak üzere toplam 44 ambulansımız bulunmaktadır.
“İl Ambulans Servisi Başhekimliğimizin 2021 yılı ilk 11 aylık verilerine göre; toplamda 35.857 vak’aya müdahale edilmiştir. Kentsel vak’aya (şehir merkezi) ulaşım süremiz ortalama 5 dakika 28 saniye, kırsal vak’aya (köy, kasaba vb.) ulaşım süremiz ortalama 15 dakika 06 saniyedir.
“112 çağrı merkezine yapılan asılsız çağrılar, arayan kişilerin doğru adres verememesi ve hasta konumunun net olarak belirlenememesi, trafikte sürücülerin ambulansa yol vermemesi, vb. nedenlerle maalesef ambulansların vak'alara ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda daha hassas olmalarını 112’yi gereksiz meşgul etmemelerini özellikle rica ediyoruz. “Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla bir kez daha vurgulamak isterim ki acil durumlarda saniyeler çok önemlidir. Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde yol verilmesi hayatî önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayatî tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır. 112 acil çağrı hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önlenmesi ve trafikte ambulansların geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla “Yaşama Yol Ver” projesi ilimizde de sürdürülmektedir.
“Bilindiği üzere 01-07 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu vesile ile her türlü zor şartlarda bile görevini fedakârca ve başarıyla yerine getiren acil sağlık hizmetleri çalışanı arkadaşlarımızın, insanımıza vermiş oldukları bu kutsal hizmet her türlü takdirin üzerindedir. Arkadaşlarımızın bu özel haftalarını kutlar, kazasız belâsız sağlıklı huzurlu görevler dilerim.” (HABER: BEYHAN BALLI)