Uzun bir süredir 65 yaş üstü insanlara sokağa çıkma yasağı getirildi.
Nedeni ise bu yaş gruplarının salgın sürecinde risk grubu olmaları idi. Ama bu insanların psikolojileri uzun süre hareketsiz kalmasının getireceği sorunlar hiç düşünülmedi. Başlangıçta doğru görünen bu karar bana göre zaman içinde geçerliliğini kaybetti. Neden mi?
***
Şimdi durum böyle olunca, oturup düşünmek, bu insanların da nefes almak hakkını teslim etmek olduğu gün gibi ortada. Aksi halde salgından korunmak adına hareketsiz kalmanın, ruh hallerinin bozulmasının vereceği risklerle sıkıntı yaşayacaklar.
Bunu çözmek çok zor bir iş mi ki günlerdir sözü edildiği halde ancak verilebildi. Peki bu doğru ve yeterli bir karar mı? Bana göre doğru ama yetersiz.
Birincisi sadece Pazar günü olması yanlış. Belli bir saat diliminde olması doğru. Ama anlamadığım yürüme mesafesine de izin verilmesi. Nedir bu mesafe? 10 metre mi, 100 metre mi, 1000 metre mi nedir? Buna açıklık getirmek için bilge olmaya gerek yok.
İkincisi neden bir gün de hafta için de izin düşünülmez. Neden mi?
Bir kere haftada bir gün yeterli değil. Sonra bu insanların bankalarda, resmi dairelerde hiç mi işleri olmaz. Özellikle bankalarda. Hafta içi de bir gün belirlenir, insanların işlerini halletmeleri sağlanır. Bunları düşünmek çok mu zor.
***
Pazar gün bir TV programında Ataol Behramoğlu’nu dinledim. Söylediklerine tamamen katılıyorum. Çünkü ben de öyle düşünüyorum.
Diyor ki, “İnsanın doğum yaşı ile biyolojik yaşı alnı değildir.” Doğru mu doğru.
Ben 65 yaş üstüyüm. Spor yapmayı hiç aksatmıyorum. “Getirin 40 yaşındaki birini yarışalım, koşalım” diyor.
Çok örnekler verdi, hepsini anlatacak değilim. Doğru söylüyor. Herkes kendini bilir, ona göre de önlemini alır.
***
Ohh be yahu. Pazar gününü iple çekiyorum. Ciddi anlamda bunaldım, sıkıldım. Her gün evinde içinde en az 12 bin adım yürüyorum. Ama kesmiyor. Açık hava gibi var mı? Maskemi takıp 4 saat yürümeyi düşünüyorum
***
Bir konuda berberler açılacak. Bu hem berber esnafı, hem de evirde traş olamayanlar açısından doğru bir karar. Ama yine bir problem var.
65 yaş üstü insanların traş gereksinimi yok mu? Onlar yalnız Pazar günleri sokağa çıkabilecekler. Ama o gün berberler kapalı. Yoksa o gün de açık olacaklar mı? O zaman sorun yok. Aksi halde bir yol kaldı bize. Saçları iyice uzatıp at kuyruğu filan yaparız. Kim bilir belki yakışır, genç görünürüz!
Bu arada ve işyerlerinde de epey yol aldık. Hanım bu işe çok seviniyorlar.
***
Sağlık Bakanımızın verdiği bilgilere göre son günlerin bilançosu gelecek günler için umut verici. Ama aceleci olmamak gerektiğini düşünüyorum. Salgın öncesi günlere her şey normale dönmeden geçiverirsek sonu hüsran olabilir. Tabi bu duruma yetkililer için vermezler diye düşünüyorum.
Eşi, dostu özledik yahu.
Sağlıkla kalın...

ABDURRAHMAN CEM