112 Günü nedeniyle, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Selim Yılmaz başkanlığındaki heyet Vali İbrahim Akın’ı ziyaret etti.
Vali İbrahim Akın, heyetin ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, 112’nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde acil yardıma ihtiyacı bulunan vatandaşlarımızın tek bir numaradan aramak suretiyle yardım talebi iletmesi için Acil Çağrı numarası olarak belirlendiğini söyledi.
112’nin kamuoyunda bilinirliğinin artırılması ve toplumda farkındalık oluşturulması maksadıyla 11 Şubat gününün 2009 yılından itibaren 112 Günü olarak kabul edildiğini belirten Vali İbrahim Akın, “Ülkemizde ‘Tek Acil Çağrı Numarası’ oluşturmak amacıyla İçişleri Bakanlığımız bünyesinde 112 Acil Çağrı Merkezleri kurulmuştur. Bu kapsamda pilot iller arasında yer alan ilimizde de Valiliğimiz bünyesinde 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü kurulmuş olup, ilimiz genelinde acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşabilmek için ilgili kurumlarımız gayretli bir çalışma sürdürmektedir. Acil Çağrı hizmetlerinin tek merkezden daha hızlı ve koordineli bir şekilde yürütülmesi amacıyla ilimizde 2013 yılında hizmete giren 112 Acil Çağrı Merkezi, günümüz itibariyle 110 Alo İtfaiye, 112 Ambulans ve 122 AFAD olmak üzere üç numaradan çağrı alıyor. 112’ye dahil edilmesi gereken 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma ve orman yangınları ihbar hattı olan 177 fiziki mekan yetersizliği ile henüz Çağrı Merkezine dahil edilmemiştir. Yeni bir Acil Çağrı Merkezi binası yapımı için arsa temin ettik. Bu binanın yapımı tamamlandığında bahsi geçen bu numaralar da 112 çağrı merkezine dahil edilecek. Çağrı Merkezimizde sağlık, emniyet, jandarma, itfaiye ve AFAD personelleri 7 gün 24 saat boyunca hizmet vermektedir.” şeklinde konuştu.
Vali Akın, 112 Acil Çağrı Merkezi’nin gereksiz çağrılarla meşgul edilmemesi konusunda vatandaşlarımızdan duyarlılık göstermelerini istedi.
2018 yılında Acil Çağrı Merkezimize 258 bin 31 çağrı geldiğini, bu çağrıların 68 bin 307’sinin gerekli, geriye kalanın da gereksiz çağrılar olduğunu ifade eden Vali İbrahim Akın, “Merkeze gelen çağrıların % 26’sı gerekliyken, %74’ü gereksiz çağrıdır. Bu demektir ki, yapılan çağrıların 4’te 3’ü gereksiz çağrı olarak merkezin gereksiz yere meşgul edilmesidir. Telefon hatlarının meşgul edilmesi, acilen yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımızın mağdur edilmesine yol açar. Bu yüzden 112 Günü vesilesiyle, vatandaşlarımızdan 112 Acil Çağrı Merkezini gereksiz yere meşgul edilmemesi konusunda duyarlılık bekliyoruz. Bu vesileyle, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının gününü kutluyorum.” dedi.
Ziyaret, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Selim Yılmaz'ın 112 Çağrı Merkezi faaliyetleri hakkında Vali İbrahim Akın’a bilgiler vermesi ile sona erdi. (HABER MERKEZİ)