Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romotoloji Uzmanı Uzm. Dr. Zeynep Yılmaz Bozkurt, bölümüyle ilgili bilgiler verdi.

Romatoloji uzmanı yani romatolog; romatizmal hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini gerçekleştiren tıp hekimi olduğunu belirten Dr. Zeynep Yılmaz Bozkurt, “Romatizmal hastalıklar; bağ dokusu, eklemler, kaslar, kemikler ve tendonları etkileyen çeşitli rahatsızlıkları kapsar. Bu hastalıklar arasında romatoidartrit, osteoartrit, lupus, ankilozanspondilit, fibromiyalji, gut, romatizmal ateş ve vaskülit gibi çeşitli rahatsızlıklar bulunur” dedi.

Romatoloji uzmanlarının bu hastalıkların teşhisi için hastaların semptomlarını ve tıbbi öykülerini değerlendirerek hastaları tedavi ettiğini belirten Dr. Bozkurt, konuyla ilgili yaptığıaçıklamada şu bilgileri verdi:

“Fizik muayene, laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme teknikleri ve bazen biyopsi gibi ek yöntemler kullanarak tanı koymaya çalışırlar. Tedavi sürecinde ise ilaç tedavisi, eklem enjeksiyonları, cerrahi müdahale, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi yöntemler kullanılabilir.

“Romatoloji uzmanlarının asıl amacı; hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek, semptomları kontrol altına almak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Hastalıkların erken teşhisi edilmesi ve uygun tedavinin uygulanması hastaların ağrılarını hafifletebilir, fonksiyonel kapasitelerini artırabilir ve uzun vadeli komplikasyonları önleyebilir. Kronik olabilen romatizmal hastalıkların düzenli olarak takip edilmesi ve tedavi planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi hastaların yaşam kaliteleri açısından oldukça önemlidir.

Vitamin, mineral ve bitkisel protein deposu: aşure Vitamin, mineral ve bitkisel protein deposu: aşure

ROMATOLOJİ UZMANI NE İŞ YAPAR?

“Romatoloji uzmanı; romatizmal hastalıkların teşhisini, tedavisini ve takibini sağlar. Bu süreçte hastaların öykülerini dinler, fiziki muayene yapar ve gereken testlerin uygulanmasını sağlar.

“Romatoloji uzmanları, hastalığın ilerleyişin yavaşlatmak için ilaç tedavisine başvururken hastanın hareket kabiliyetini arttırmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarından yararlanır. Eklem hasarı gibi problemlerin söz konusu olduğu durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurabilir.

“Hastalarını düzenli olarak takip eden ve gereken durumlarda tedavi planlarında değişiklik yapan romatologlar, hastalarının yaşam standartlarının iyileşmesi amacıyla önerilerde bulunur ve onların hastalıklar ile daha iyi başa çıkabilmeleri için hastalık yönetimi eğitim verir. Aynı zamanda alanında başarılı bir romatoloji uzmanı, ihtiyaç duyulduğu takdirde diğer hekimler ile iş birliği yapar.” (HABER: FAHRETTİN TOKER)

Editör: Ayhan Ceylan