Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya katma değerli üretim ve inovasyonla fark oluşturan girişimlerin başarı hikâyelerinin paylaşıldığı Cem Seymen ile Çalışan Türkiye programına konuk oldu. Karakaya, programda üniversitenin Ar-Ge serasında kullanılan son teknolojileri, ceviz üretiminde geliştirdikleri iklim haritasını ve bölgeye katkılarını anlattı.

“Önceliğimiz İthal Meselelere Yerli ve Milli Çözümler Üretmek”

Projelerin ulusal ölçekte bir sahibi olduğunu söyleyerek röportaja başlayan Rektör Karakaya, “Cumhurbaşkanlığı Bütçe Strateji Kurumu ve YÖK projelerimizin sahibi, üniversite olarak bizlerinde görevi bölgenin değerlerini bilimsel bilgiyle birlikte istihdama dönüştürmek. Yedi kompartımanlı bu sera da hem üretim tekniği hem yeni metodlar hem de üretim çeşitliliği üzerine çalışarak yeni bilimsel gelişmeleri burada uyguluyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Önceliklerinin ithal meselelere yerli ve milli çözüm üretmek olduğunu ifade ederek konuşmasına devam eden Karakaya, Ar-Ge serada yerli üretim yetiştirme ortamının geliştirilmesine yönelik bir Ar-Ge çalışması yürütüldüğünü ve bu çalışmayla yüzde 45 daha uygun maliyetle üretim yapılabilecek yetiştirme ortamları hazırlandığını kaydetti.

YENİ SEKTÖRLER OLUŞTURMA, İSTİHDAMA KATKI SAĞLAMA VE YATIRIMCI ÇEKME DERDİNDEYİZ

Göreve geldiklerinde yaptıkları fizibilite çalışmalarında tarımla ilgili gördükleri en büyük eksikliğin termal suyun istikbali çok kuvvetli bir kaynak olduğu ancak hak ettiği yerde olmadığını belirlemeleri olduğunu vurgulayan Karakaya, “Hem sağlık hem tarım ikisin de de belirleyici geleceği olan bir kaynak termal su. Bu suyu termal sağlık turizmin de ve ilaveten termal suyun seralarda kullanılmasında kullanıyoruz. Biz burada bilgi üretiyoruz ve şunu biliyoruz jeotermal ısıtmada dengimiz olan yerlere göre dörtte bir maliyetle bunları yapabiliyoruz. Burada asıl amacımız lojistik olan avantajımızı kullanarak yeni sektörler oluşmasına katkıda bulunmak, istihdam olanakları oluşturmak, yatırımcı çekmek” dedi.

CEVİZDE VERİMSİZLİĞİ ÖNLEYECEK PROJEMİZ SAYESİNDE ÇİFTÇİ KAZANACAK

Konuşmasının son bölümünde cevizin bu bölgenin gerçeği olduğunu anlatarak devam eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir’in bir ceviz markası ve ceviz üretim alışkanlığı olduğuna dikkat çekti.

Bilinçsiz bahçe kurulumundan kaynaklı ceviz ağaçlarının olduğunu ancak cevizin yetişmediğini belirten Rektör Karakaya bununla ilgili şöyle konuştu:

“Bu noktada biz ne yapabiliriz dedik ve coğrafi bilgi sistemi ile Kırşehir’in iklim haritasını çıkarttık. Hangi bölgede hangi ceviz çeşidi iyi yetişir bunun cevabını ‘Otomasyon Danışma Merkezi’mizle çiftçi nereye bahçe kuracaksa ona o bölgeye en uygun çeşidin bilgisini veriyoruz. Bu sayede ithalatçı olduğumuz bir üründe verim artacak ve çiftçi kazanacak” diyerek sözlerini sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)