Milletvekili İlhan’dan Tarım Bakanı Pakdemirli’ye nohut önerisi:

“ÜRETİCİDEN 3 LİRAYA ALINAN NOHUT NEDEN  10 LİRAYA SATILIYOR?”

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, üreticiden 3 liraya alınıp, marketlerle 10 liraya satılan nohut fiyatları ile ilgili olarak bir soru önergesi hazırlayarak, Tarım ve Orman bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırılması talebiyle Türkiye büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.
Milletvekili İlhan, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde yönelttiği soruların Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak yanıtlanmasını talep etti.
Milletvekili İlhan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Tarımda kendine yeten bir ülke iken yanlış tarım politikaları yüzünden maalesef neredeyse tüm tarım ürünlerinde dışa bağımlı hale geldik. Nohut da bu ürünlerden bir tanesidir. 2018 yılında gerçekleşen 93 bin ton ithal rakamı da bunu kanıtlamaktadır. Üreticinin ürününü sattığı fiyat ile raf fiyatları arasında nohut satışına ilişkin de 3 kattan fazla bir fark olduğu görülmektedir. Bu bağlamda;
“1. Nohut üreticisinden 3 liraya alınan ürünün raflarda 10 lira civarı olmasının sebepleri nelerdir?
“2. Üretimden rafa kadar gelen süreçte aracı ve komisyoncuların bu kadar büyük bir kazanç sağlaması yasal olarak hangi gerekçelerle açıklanmaktadır?
“3. Girdilerin çok yüksek olması sebebiyle 3 lira olan alım fiyatının maliyeti karşılayamaması ve neredeyse başa baş denk gelmesine karşın tüketiciye gelene kadar olan süreçte oluşan yaklaşık 7 liralık fark, ilgili kurumlarca kayıt altına alınmakta mıdır?
“4. Aracı ve komisyoncuların nohut örneğinde olduğu gibi yüksek kazançlarını düzenlemek ve sınırlamak adına Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? (HABER: BEYHAN BALLI)