Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, düzenlenen toplantıda ilimiz esnafıyla bir araya geldi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın programına Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Bakanlık bürokratları, Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, daire müdürleri, ilimiz oda başkanları, ilimiz iş adamları ve esnaf camiası katıldı.
Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sanayisiyle, ihracatçısıyla, ticaretiyle, tarım ve hayvancılığıyla Anadolu'nun ticaretini ve ekonomik nabzını tutan Ahi Evran’ı Veli’nin şehri Kırşehir’de düzenlenen bu toplantıda Anadolu'nun nabzını ve esnaflarımızın beklentilerini dinleyeceklerini söyledi.
İstişareye çok önem verdiğini belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ahiler diyarı Kırşehir’de esnafların sorunlarını yerinde dinleyeceklerini ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:
“Sizlerin talep önerileriniz, dilekleriniz için çözüm odaklı çalışıyoruz. Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler seviyesine yükselebilmesinin yolu ihracattan geçiyor. Önemli olan esnafımızın kalkınması. Önceliğimiz esnaflarımızın önündeki engelleri mevzuat çerçevesinde kaldırmak. Ayrıca, Ahi Evran-ı Veli ile ilgili yasa tasarısını da hazırladık. Önümüzdeki süreçte gündeme getireceğimizin müjdesini Kırşehirlilere veriyorum. Türkiye ekonomisinin ve sosyal yapısının omurgasını oluşturan esnaflarımız sadece kâr amaçlı çalışmayıp toplumsal refahı da ön planda tutuyor. Bu da Ahilik kültürünün temsilcileri olduğundan kaynaklanıyor. Sizden istediğimiz hilesiz iş, sağlam mal ve ölçülü tartı yaparak Ahilik misyonunu yerine getirmeniz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, her zaman Ahilik timsali esnaf ve sanatkarın hamisi olduğunu ve onları merkeze alan çalışmalar yaptığını dile getirmektedir. Kendisine buradan teşekkür etmek istiyorum. Bu duygularla esnaf kardeşlerimize hayırlı ve bol kazançlar diliyor, toplantının faydalı olacağına inanıyorum.”
Vali İbrahim Akın da yaptığı konuşmada, ticari hayatımızın nüvesini oluşturan Ahiliğin merkezi Kırşehir’de Sayın Ticaret Bakanımızı ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.
Ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olan esnaf ve sanatkârlarımızın kendi sermayesi ve alın teri ile ülkemiz genelinde üretime ve istihdama sağladıkları katkıyla ekonomimizin can damarı durumunda olduklarını belirten Vali İbrahim Akın, “Ülkemiz, son yıllarda her alanda büyük bir gelişme kaydetmiş olmasına rağmen, küresel ölçekte yaşanan siyasi ve ekonomik krizler, ekonomimizi dolaylı veya doğrudan etkileyebilmektedir. Devletimiz, esnaf ve sanatkârlarımızın yaşanan bu olumsuzlukları daha kolay atlatabilmesi, borç ve kredi ödemelerinde sıkıntı yaşamaması için bazı teşvik ve desteklemelerde bulunmuştur. İnanıyorum ki, bu destekler sayesinde esnaf ve sanatkârlarımız bu süreci daha rahat atlatacaktır. 2018 yılı verilerine göre ilimizde 226 Milyon dolar ihracat ve 322 milyon dolar ithalat gerçekleştirilmiştir. İlimizdeki en büyük ihracatçı firma konumundaki Petlas ve diğer firmalar 2019 yılı itibariyle, geçen yıl hizmete giren Gümrük Müdürlüğümüzde işlemlerini daha yoğun şekilde yapmaya başlamışlardır. Kırşehir Gümrük Müdürlüğümüze cam ithalatı işlemlerini yapma izni verilmesi yönünde daha önce Bakanlığımızdan bir talebimiz olmuştu. “Düz Camların Serbest Dolaşıma Giriş İşlemlerini Gerçekleştirmeye Yetkili Gümrük Müdürlükleri arasına Kırşehir Gümrük Müdürlüğümüzün de dahil edilmesine ilişkin düzenleme bugünkü Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Verilen bu yetki, ilimizdeki cam işleyen firmaların hammadde ihtiyacını daha kolay temin etmelerine ve Kırşehir’de cam sanayinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Kırşehir’e verdiğiniz bu destekten dolayı siz Sayın Bakanımıza ve Bakanlık Bürokratlarına şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.
“ORTAK AKIL OLUŞTURUYORUZ”
Düzenlenen “Esnaf Buluşmaları” programında açılış konuşmasını yapan Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan konuşmasında, “ Bu gün burada Sayın Bakanımla birlikte Hem sorunlarınızı, beklentilerinizi ve önerilerinizi, hem de Bakanlığımızın çalışmalarını yerinde görmek için bir aradayız. Ülkemizin farklı bölgelerine gidiyoruz esnaf ve sanatkârlarımızın temsilcileriyle, Sanayi ve ticaret odalarımızla birlikte her kesimin yararına ortak bir akıl oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün, Kırşehir’de yapacağımız istişarelerin de verimli geçeceğine inanıyorum. Kırşehir’in ekonomik ve ticari anlamda faydasına olacak her önerinin Şahsım için çok kıymetli olduğunu da siz değerli misafirlerin önünde belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
“ESNAFIMIZI ZORDA BIRAKMAK İSTEYENLERE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”
Erkan, “Bugün Türkiye’yi, Esnafın, sanatkârın, sanayicinin, tacirin derdini kendine dert edinen bir irade yönetiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Alın teri, göz nuruyla helalinden kazanıp rızkını çıkaran esnaf ve sanatkârımızın koruyucusudur. Sayın Cumhurbaşkanımız, üreten, istihdam yaratan, ülkemizi kalkındıran girişimcinin, sanayicinin, ihracatçının koruyucusudur. Bu ülkenin sanayicisini, tüccarını, esnafını bunaltan bürokratik ve mali zorluklar, Cumhurbaşkanımızın zamanında birer birer aşıldı. Ekonominin aktörleri kredilerle, vergi kolaylıklarıyla sürekli desteklendi. Bu irade, dün olduğu gibi bugün de hakkıyla kazananın yanındadır. Dürüstlüğü terk edenlere, haksız fiyat artışlarıyla üreticimizi ve tüketicimizi zor durumda bırakanlara fırsat vermeyeceğiz. Bu, Sayın Bakanımızın da hassasiyetle üzerine gittiği bir meseledir. Ticaret Bakanlığı olarak, Esnaf ve sanatkârımızla, kooperatiflerimizle, iş dünyamız, odalarımız ve borsalarımızla ortaklaşa bir mesai yürütüyoruz.” diye konuştu.
“MASADA DEĞİL, SAHADA ÇALIŞIYORUZ”
Konuşmasına devam eden Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, “ Burada Sayın Bakanımızın, istişareye dayanan, “halden anlayan” yaklaşımının büyük bir payı var. Kendilerinin önderliğinde Ticaret Bakanlığı olarak bizler, masa başında değil, sahada olmayı yeğliyoruz. Sözü olana, derdi olana kapımız her zaman açık. Bununla da yetinmiyor, “Bize gelemeyene, biz gideriz”anlayışıyla ekonomimizin aktörlerini dinlemek için kendi şehirlerine geliyoruz. Bu vesileyle geldiğimiz Kırşehir, bizim için ayrı bir anlama ve öneme sahip. Kırşehir denince akla Ahilik, Ahilik denince akla Kırşehir geliyor. Biliyorsunuz, Ahi Türkçede cömert, Arapçada kardeş demek. Hakka hizmeti, halka hizmetle eş tutan bir duruş. Ne mutlu ki, Esnaf teşkilatımız böyle güçlü bir ahlakın, edep ve adâbın mirasçısı. Ne mutlu bana, Allah hem esnaf ve sanatkârımıza hizmeti, hem de Ahiler diyarı Kırşehir’in bir evladı olmayı nasip etti. Kırşehir’li olmayı her zaman bir şeref olarak taşıdım. Görev yaptığım bütün kurumlarda “Kırşehir için ne yapabilirim?” sorusunu her zaman kendime sordum. Bu güzide şehrin sanayide, eğitimde, kültürde ilk sıralarda yer alması, insanların yaşamak istediği bir şehir olması, sadece benim değil, her Kırşehirlinin isteğidir.” ifadelerini kullandı.
“KIRŞEHİR İÇİN ÜRETENLERE DESTEK OLACAĞIZ”
Son 10 yılda Kırşehir’in çehresinin değiştiren, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye Bir Kırşehirli olarak yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür eden Erkan, “Aynı zamanda, Bir yol arkadaşı olarak, kendisiyle beraber olduğumuzu, yanında olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bundan böyle, Kırşehir’de kim taş üstüne taş koymuşsa, onun yanında olacağız. Kırşehir için üretenleri, bu şehre değer katanları takdir edeceğiz. Husumetin, ayrılığın bizi götüreceği hiçbir menzil yoktur. Ne diyor Akif: Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez. O yüzden, Vakit Kırşehir için bir ve beraber olma vaktidir. Ben, sen, o değil “biz”olma vaktidir. Kırşehir tarihi boyunca bu olgunluğu göstermiş, birlik ve dirlik iklimine sahip çıkmıştır. Bugün de aynı duruşu sergileyeceğine gönülden inanıyorum. Sözlerimin sonunda, ‘Vatanımız bahtımızdır. Allah her daim açık kılsın’ diyor, Hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum. Sağ olun, var olun” diyerek sözlerini noktaladı.
“DEVLETİMİZ HER ZAMAN ESNAFININ YANINDA OLDU”
Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan’ın konuşmasının ardından söz alan Kırşehir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, “Türkiye çok önemli bir süreçten geçmektedir. Esnaf ve Sanatkarlarımız da bu sürecin içerisinde pek mutlu olduğumuzu söylemek mümkün değildir. Ülkemizin özellikle son beş yıllık süreçte içerisinde bulunduğu çalkantılı durum komşu ülkelerimizle yaşadığımız sorunlar terör sorunları, her yıl ülkemizde seçim ve halk oylaması yapılması gibi etkenlerden dolayı bir çok kesim gibi küçük esnaf ve sanatkar kesimimiz zor günler yaşamış ve yaşamaktadır. Bu zor günlerde esnafımız her zaman devletinin yanında; devletimizde her zaman esnafın yanında olmuş ve esnafın ayakta durabilmesi için bütün imkanlarını seferber etmiştir.” İfadelerini kullandı.
“KALKINMAYI VE GELİŞMEYİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”
“Esnaf Buluşmaları” programında konuşma yapan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “ Kırşehir; esnaf şehridir. Kökleri tarihe dayanan bir şehirdir Ahiliğin Başkenti’dir. Ahilik kültürünün temelleri ilimizde atılmıştır. Ben belediye başkanlığı görevine başladığımda bir esnaf çocuğu olarak Ahilik ile ilgili çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünerek çalışmalarıma başladım ahilik üzerinde bakanlarımızla görüşmeler yaparak ahiliğin bizim için önemli olduğu bilgisini onlara aktardım. Yaklaşık 2 yıl süren bir proje tasarısıyla Ali Külliyesi projemizi gerçekleştirmeye başladık. Ahi Evran-ı Veli kendinden sonra sistemin nasıl işleyeceğini ve sürecin nasıl ilerleyeceğini bile miras olarak bizlere bırakmıştır. Biz Ahi Evran’ın mirasına sahip çıktık ve sonuna kadar sahip çıkacağız. Sabırla bilimden ve ahlaktan ayrılmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ahilik medeniyetimizin temel taşıdır. Ahiliği sadece esnaf teşkilatı olarak görmedik ve görmeyeceğiz. Kalkınmayı ve gelişmeyi hız kesmeden sürdüreceğiz.” dedi.
Program konuşmaların akabinde Bakan Pekcan esnaf ve sanatkârlar ile yaptığı görüşmede istek ve taleplerini dinleyerek istişarede bulunması ile sona erdi. (HABER MERKEZİ)