Başkan Ekicioğlu, Belediye Gazetesine konuştu:

“Sokak hayvanlarımıza sahip çıkıp rehabilite ediyoruz”

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarıyla ilgili yayımlanan genelgeyle, hayvan hakları konusunun ülkenin gündemine yerleştiğini belirterek bu konuda Kırşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Gazetesi’nin PDF olarak yayınladığı 17 Ocak 2022 tarihli 82. Sayısındaki sorulara yanıt veren Başkan Ekicioğlu, şunları ifade etti.
“Kırşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü acil bakıma ve tedaviye ihtiyacı olan hayvanları tedavi ediyor. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü kış mevsiminin başlamasıyla birlikte barınma ve yiyecek sıkıntısı çeken hayvanlara destek olmak için seferber oldu.
En son Çiçekdağı Yolu üzerindeki (İstanbul Et karşısı) sahipsiz sokak hayvanları için 1 Tonluk Su Tankını devreye sokan Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü, mama desteği de vererek hayvanların açlıktan ölmesini önlüyor. Yine aynı günlerde söz konusu bölgeye Belediye ekiplerimiz tarafından 15 adet köpek barınağı bırakıldı. Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğü Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde, sokak hayvanları en iyi şekilde rehabilite edilirken kış ayının da başlamasıyla birlikte bakımları da yerine getiriliyor.
“Belediyelerin sorumlulukları arasında çevre ve halk sağlığını da korumanın bulunduğunu düşünüyoruz. Hayvan sevgisinin oluşturulması ve farkındalık yaratılması anlamında çalışmalarımız da sürekli devam ediyor. Zor koşularda hayatta kalmaya çalışan sokak hayvanlarının vatandaşlar tarafından sahiplenilmesinin de önemini vurguluyor ve belli aralıklarla bu çağrımızı yineliyoruz.
“Şu an Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğü Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Merkezimizde acil müdahaleye ihtiyacı olan hayvanların ameliyatları gerçekleştiriliyor. Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması işlemleriyle birlikte kayıtsız hayvanların tedavileri de yapılıyor.
“Yaslarla hayvan haklarının korunması elbette acil bir ihtiyaçtır ancak sadece yasaların çıkarılması değil, çıkan yasaların ve yönetmeliklerin aynı ivedilikle uygulanması da önem arz etmektedir. Hayvan haklarının korunması için kuşkusuz toplumsal bilinçlenme ve farkındalık çalışmaları da önem taşımaktadır. Gerek ailede gerekse eğitim-öğretim hayatında hayvan hakları ve hayvanların korunması için bilimsel-pedagojik çalışmalar da yapılmalı ve toplumsal farkındalık oluşturulmalıdır. Bu noktada yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Hayvan barınma evleri, rehabilitasyon-tedavi merkezleri vb. yerlerin oluşturulması ve sorumluluk alınması noktasında yerel yönetimlerin inisiyatif almaları ve bu noktada merkezi idare tarafından da desteklenmeleri gerekmektedir.
“Hayvan hakları denilince genelde ve ilk akla gelen “köpekler”miş gibi algılansa da kuşkusuz yaşam, dünya üzerinde bulunan tüm canlıların yaşama hakkının güvence altına alınması ile başlar.
“Sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi noktasında tüm bireylere sorumluluklar düşmekle birlikte kurumsal olarak da önlemler alınarak farkındalık yaratılması gerektiğini düşünüyorum. Biz Kırşehir Belediyesi olarak bu söylediklerimizin de dışında Trafik, Jandarma ve Polis tarafından merkezimize iletilen bilgiler ışığında sahipsiz, barınma be yiyecek ihtiyacı bulunan hayvanlara da gerekli yardımları yapılıyoruz. Merkezimize bulunan hayvanların düzenli bakımları yapılırken aşılamaları da yerine getirilerek bulaşıcı hastalıkların önüne geçiliyor.
“5199 sayılı Hayvanların Korumasına dair yönetmelik gereğince ekiplerimiz tarafından bu kapsamda toplanan sahipsiz sokak hayvanlarının gerekli bakım, muayenesi ve aşıları yapıldıktan sonra kısırlaştırılmakta, sağlıklı olanlar tekrar doğal ortamına bırakılmakta ve 
sağlıksız olanların ise merkezimizde bakımları yapılmaktadır. Sokak hayvanları konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini bir kez daha buradan hatırlatmak isterim.” (HABER MERKEZİ)