Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ile Milletvekili Metin İlhan, Ahilik törenlerinde Kırşehir adına hiç kimseye söz verilmemesini değerlendirdiler:

“ŞEHİR TEMSİLİ YOK SAYILDIĞI İÇİN KUTLAMA ALANINI TERK ETTİK”

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve CHP Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan geçtiğimiz hafta yapılan 34. Ahilik Haftası Kutlamalarını odağına alan ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Yardımcıları Nuri Araz, Osman Uçar ve Tuncay Polat’ın da katıldığı toplantıda geçtiğimiz hafta Perşembe günü yapılan 34. Ahilik Haftası Kutlamaları Resmî Töreninde Kırşehir İl protokolünün konuşmalarının engellenmesi eleştirildi.
Ağalar Konağı’nda saat 10:00-12:00 arasında yapılan toplantıda Belediye Başkanı Ekicioğlu, toplumun sosyal ve insana ve ihtiyaçlarına dokunan projeler beklediğini dile getirerek üniversitelerin açılmasıyla birlikte öğrencilerin yurt-barınma sorunlarına değindi ve Belediye olarak atıl durumda olan binaların değerlendirilmesi çalışması yaptıklarının altını çizdi.
Ahilik Haftası Resmî Töreninde yerel yöneticilere söz verilmemesini eleştiren Belediye Başkanı Ekicioğlu, Kırşehir halkının söz hakkı adına CHP Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan’la birlikte tören alanından ayrıldıklarını söyledi.
Başkan Ekicioğlu, “Madem ki yerel dinamiklere söz vermeyecektiniz niye Kırşehir’e geldiniz, Ankara’da yapsaydınız. Kraldan çok kralcılar var. Bu durumdan belki Cumhurbaşkanımızın haberi bile yok. 34 yıldır Kırşehir’in yerel temsilcileri Ahilik törenlerinde konuşup, şehrin sorunlarını gündeme getirirken, ilk kez bu yılki törenlerde bu yapılmamıştır. Ahilik törenlerinde yerel temsilcilere söz verilmemesinin sorumlusu benim! Bu durum Kırşehir’e yapılan bir yanlışlıktır” diye konuştu.
İlimizde üretime ve istihdama yönelik yatırımların yapılması gerektiğini işaret eden Başkanımız Ekicioğlu, “Bizim bakış açımıza göre önemli olan ekonomiyi büyütmek, kamu ihtiyaçlarını karışmaktır” dedi.
CHP Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan da Ahiliğin en büyük ortak değerimiz olduğunu ifade ederek Esnafın Ahilik Kutlamalarına dahil edilmesinin önemini vurguladı.
Milletvekili İlhan, bu yılki programda Perşembe günkü Resmî törene kadar her şeyin normal bir şekilde ilerlerken ve o gün saat 13:00’a kadar da yerel dinamiklere söz verileceği ifade edilirken, ne olduğu anlaşılmaz bir şekilde konuşmalarının olmadığını öğrendiklerini ve alanı terk ettiklerini ifade etti.
Başkan Selahattin Ekicioğlu ve CHP Kırşehir milletvekili Dr. Metin İlhan, yayınladıkları ortak basın açıklamasında şunları ifade ettiler:
“Sayın basın mensupları, çok değerli Kırşehirli hemşehrilerimiz,
“13-19 Eylül 2021 tarihlerinde düzenlenen 34. Ahilik Haftası kutlamaları Pazar günü sona erdi. Hepinizin bildiği üzere Programın hayata geçmesi anlamında Kırşehir Belediyesi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da üzerimize düşen ne varsa yaptık. Ahilik kültürü ve Ahilik felsefesinin gerektirdiği kurallar çerçevesinde ve Ahi Evran-ı Veli’nin öğretilerinin de bizlere bıraktığı miras ışığında bu yıl, UNESCO 40. Genel Konferans kararıyla Ahi Evran-ı Veli’nin Doğumunun 850. Yıl Dönümü; Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü ve Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü nedeniyle UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alındı.
“2021 yılının UNESCO tarafından "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlanmasının Kırşehir'de esnafımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve Kırşehirli hemşehrilerimiz tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtmek isteriz. Bu bağlamda, bilindiği üzere, Ahilik Haftası Kutlamaları Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanmakta. İllerde yapılan bu ve buna benzer programların ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından desteklenmesi elbette önemlidir. Ancak, bunu yaparken yerel dinamikler ve onların temsilcilerinin görüş ve önerileri mutlaka dikkate alınmalı ve programın her aşamasından destekleri alınmalıdır. Daha önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz Neşet Ertaş’ı Anma Programlarına Kültür Bakanlığı’nın katkı ve destek sunmasının tarafımızca istendiği ve ne yazıktır ki olumlu bir yanıt alamadığımızı da Kırşehir kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Ahi Evran-ı Veli, Âşıkpaşa, Cacabey, Neşet Ertaş ve benzeri değerlerimiz üzerinden siyaset yapılaması gerektiğini bizler gibi tüm Kırşehirli hemşehrilerimiz de bilmektedir. Ahilik Haftası Kutlama Programının Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin ardından Perşembe günü yapılan Resmî Törende de görüldüğü üzere işin siyasi ranta ve propagandaya dönüştürülmesine kapı aralamıştır.
“16 Eylül 2021 Perşembe günü Cacabey Meydanı’nda gerçekleştirilen 34. Ahilik Haftası Resmî Töreni’nde Kırşehir Valisi, Kırşehir Milletvekilleri, Kırşehir Belediye Başkanı ve Ahi Esnaflarımızın temsilcisi olan Kırşehir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı’na protokol konuşmalarında söz hakkı verilmemesi Kırşehir’deki bütün esnaf ve ticaret erbabımız, sivil toplum kuruluşlarımız, sendikalarımız, derneklerimiz ve saygıdeğer Kırşehirli hemşehrilerimiz tarafından büyük bir üzüntüyle ve tepkiyle karşılanmıştır.
“Söz konusu Kırşehir ve Merkezi Kırşehir olarak her platformda dillendirilen Ahilik Haftası Kutlamaları olunca; Kırşehir’de yaşayan ve görev yapan dinamiklerin Kırşehir halkının beklenti, öneri ve eleştirilerini kamuoyuyla paylaşılmasının önüne geçilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumdur.
“Ekonomik sıkıntıların derinlemesine yaşandığı ve her gün esnafımızın işyerini kapattığı, ayakta durmaya çalışan esnaflarımızın kredi borçlarına boğulduğu; yaşanan gerçek enflasyonla halkımızın ayakta duramaz olduğu bir Kırşehir ve Türkiye ortamında pembe tablolar çizilerek ülkemizde ve şehrimizde hiçbir sorun yokmuş gibi siyasete meyleden konuşmalar yapılarak ve esnafımızın bir tek sorununa bile değinilmediği Ahilik Haftası Kutlamalarının özünden uzaklaştırıldığına ne yazık ki bir kez daha şahit olduk.
“Bizler, halkın temsilcileri olarak (seçilmiş temsilciler olarak) Kırşehirli hemşehrilerimizin sorunlarının sadece protokol konuşmalarıyla çözümlenemeyeceğinin ve üstünün örtülemeyeceğinin bilincindeyiz. Bu kapsamda 34. Ahilik Haftası Kutlamaları Resmî Töreninde yaşanan bu olayı da halkımızın takdirine bırakıyor ve demokrasi gazisi Şirin Kırşehirimizin tarihine siz basın mensupları aracılığıyla bir kez daha kaydediyoruz.
“Kırşehir’in değerleri Kırşehir’de yaşayanlarla; Kırşehir’in dinamikleriyle birlikte değerlendirilmelidir!” diyor, hepinizi saygıyla selamlıyoruz.”  (HABER MERKEZİ)