AK Parti, CHP ve MHP’nin İl Genel ve Belediye Meclisi üyelikleri için yoğun ilgi var

PARTİLERDE MECLİS ÜYELİKLERİ HEYECANI

31 MART seçimlerine Kırşehir’de iddialı hazırlanan AK Parti, CHP ve MHP’de İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelikleri için yoğun başvurular olduğu ve partilerin bu isimler arasında sıralama için zorlandıkları öğrenildi.
AK Parti’den Kırşehir İl Genel Meclisi üyelikleri için 30, Belediye Meclisi üyelikleri için 50’den fazla kişinin başvuruda bulunduğu bildirilerken, CHP’den İl Genel Meclisi üyelikleri için 25, Belediye meclisi üyelikleri için de 100’e yakın ismin başvuruda bulunduğu öğrenildi.
MHP’den de İl Genel ve Belediye Meclisi üyelikleri için 60’a yakın ismin başvuruda bulunduğu bildirilirken, her iki üyelikleri için son başvuru tarihinin 19 Şubat olduğu öğrenildi.
Kırşehir’de AK Parti’den İl Genel Meclisi Üyesi ve Belediye Meclisi Üyesi aday adaylarından 500 lira alınırken, kadın ve genç adaylar, belirlenen aidatların yarısını, engelli adaylar ise dörtte birini ödüyor.
Bu arada 31 Mart Seçimleriyle ilgili seçim takvimi de devam ediyor. Buna göre 1 Şubat Cuma (bugün) 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla belirlenen nüfus sayısına göre il seçim kurullarınca (2018 mali yılı sonuna kadar yeni kurulmuş ilçe ve belediyeler dahil) belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları seçim çevrelerine göre tespit edilecek. Tespit edilen üye sayıları il seçim kurullarınca ilgili ilçe seçim kurullarına bildirecek. İl seçim kurullarınca bildirilen belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
3 Şubat Pazar günü de hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları, büyükşehir belediye başkanlığı seçimi ile ilgili olarak il seçim kurullarınca, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimleriyle ilgili olarak ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
10 Şubat Pazar günü ise ön seçim-aday yoklaması yapılacak.
18 Şubat Pazartesi: İl seçim kurullarınca, ön seçimle belirlenen büyükşehir belediye başkan adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneği ilgili siyasi parti il başkanlıklarına, ilçe seçim kurullarınca ön seçim sonucu belirlenen belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneği de ilgili siyasi parti ilçe başkanlıklarına alındı belgesi karşılığında teslim edilecek.
Kırşehir’de seçime katılacak siyasi partiler 19 Şubat Salı gününe kadar ilçe başkanlıklarının belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında elektronik ortamda DVD, flash bellek, hard disk vb. ile fiziki ortamda kağıt olarak en geç saat 17.00'ye kadar vermeleri gerekiyor. Bağımsız olarak adaylıklarını koyacak kişilerin adaylık için saat 17.00'ye kadar başvuruları için son günü.
Siyasi partilerin aday listelerindeki eksikliklerini de 21 Şubat Perşembe gününe tamamlamaları gerekiyor.
22 Şubat Cuma günü ise Saat 08.00'de geçici aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurulları, büyükşehir belediye başkan adayları ise il seçim kurulları tarafından mahallinde ilan edilecek ve itiraz süresi başlayacak.
28 Şubat Perşembe günü Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.
1 Mart Cuma günü de seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz üzerine kesin olarak verilen kararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle siyasi partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, bu durum ilçe veya il seçim kurullarınca siyasi partilere bildirilecek. 2 Mart Cumartesi günü de aday listelerindeki eksikliklerini tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmeleri için verilen son gün.
3 Mart Pazar günü ise kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek. İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak.
Seçim propaganda yasakları ise 21 Mart Perşembe günü başlayacak. 24 Mart Pazar gününe kadar seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak. (HABER:BEYHAN BALLI)