Milletvekili İlhan, Ankara-Niğde yolunu gündeme getirdi:

“Otoyol ücreti yüksek 
olduğu için bölge 
halkımız kullanamıyor”

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Bölge halkının yüksek ücretler nedeni ile kullanamadığı Ankara-Niğde Otoyolu’ndaki geçiş garanti ücretlerini gündeme getirdi.
Milletvekili Metin İlhan, Ankara-Niğde otoyoluna ilişkin yüklenici firmanın menfaatine hareket edildiğini, ancak vatandaşı son derece zor durumlara sürükleyen ücret konusunun devletin yetkili organları tarafından doğru değerlendirmelerle düzenlenmesi gerektiğini belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına konunun çözümüne yönelik çalışmaların olup olmadığına ilişkin sorular sordu.
İLHAN: “YÜKLENİCİ FİRMALARIN ÇIKAR VE MENFAATLERİNE GÖRE HAREKET EDİLMEKTEDİR, VATANDAŞ HİÇE SAYILMAKTADIR!”
Milletvekili İlhan, bölge halkının yüksek ücretleri sebebiyle kullanamadığı ve iktidar kadrolarınca çevresindeki illere büyük dinamizm katacağı iddiaları üzerine Ankara-Niğde Otoyolunun, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edildiğini ifade etti ve 2020 yılı itibariyle de kullanıma açıldığını ancak vatandaş için değil, yüklenici firmalara kolaylık sağlayan ve onların menfaatlerine göre ücret politikalarının uygulamaya koyulduğuna yönelik eleştirilerde bulundu ve şunları söyledi:
“AKP Hükümeti'nin bu gibi projelerinde araç geçiş bedelleri milli ekonomik değerimiz olan Türk lirası yerine yüklenici firmaların çıkar ve menfaatleri konusunda büyük hassasiyet gösterilerek döviz olarak belirlenmektedir. Devlet, bu projelere yüklenici firmaların ekonomik istikbalini düşünerek belli sayıda araç geçiş garantisi vermekte ve araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki fark ivedilikle devletçe ödenmektedir.”
“VATANDAŞIN OTOYOL KULLANIMI VE GEÇİŞ HAKKI İÇİN ÜCRET POLİTİKALARI YENİDEN ELE ALINMALIDIR”
CHP Milletvekili İLHAN, eleştirilerinin ardından Ankara-Niğde Otoyolu geçişlerinin bölge halkının kullanımına uygun ücret politikalarıyla yeniden ele alınması ve vatandaşı mağdur etmeyecek düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi ve Bakana sırasıyla şu soruları yöneltti: 
“-2021 yılı ilk altı ayı için Ankara-Niğde otoyolunu yapan yüklenici firmaya geçiş garantisi kapsamında ne kadar ödeme yapılmıştır?
“-2021 yılı ilk altı ayında Ankara-Niğde otoyolunu kullanan araç sayısı ile hükümetçe geçişi ön görülen araç sayısı arasındaki fark ne kadardır?
“-Ankara-Niğde otoyolu için yüklenici firma hazine garantili ne kadar kredi kullanmıştır? Kullanılan kredilere karşılık herhangi bir ipotek verilmiş midir?
“-Ankara-Niğde otoyolunun Kırşehir güzergahını 2021 yılı ilk altı ayında kullanan araç sayısı kaçtır?
“-Bu projede garanti geçiş ücretleri neden döviz üzerinden gerçekleşmektedir? Bakanlığınızın Türk lirasına ekonomik anlamda güveni yok mudur?” (HABER MERKEZİ)