CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, salgınla mücadelenin derin yansımalarını taşıyan meslek grupları arasında yer alan basın emekçilerinin sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor.
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, farklı alanlarda ve sektörlerde mesleklerini icra eden çok sayıda çalışanın maddi ve manevi her yönden etkilendiği salgınla mücadele döneminin nüfuz ettiği ve olumsuz yansımaları olan bir başka sektörün ise basın ve medya kuruluşları olduğunu, mesleklerini en iyi şekilde icra edip ortaya koymak için ulusalda ya da yerelde yer alan, sağlık çalışanları, polisler gibi sahada ve birinci derecede ciddi risk ve tehlike altındaki basın emekçilerinin de sorunlarının bulunduğunu belirtti.
İLHAN: “BASIN EMEKÇİLERİNİN YAŞADIĞI SORUNLAR ÇÖZÜME ULAŞANA KADAR DURUMUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!”
İlhan, salgınla mücadele sürecinde evlerine zaruri bir şekilde hapsolmuş olan halkın yazılı ya da görsel basın aracılığıyla doğru, gerçek habere ve bilgi kaynağına ulaşmasında her zaman ki gibi zorlu ve riskli koşullar altında görevlerini yerine getirmeye çalışan basın emekçilerinin bugüne kadar ola gelen ve mevcuttaki sorunlarının özellikle de içinden geçtiğimiz sıkıntılı günlerde daha da arttığını haftalar öncesinde de dile getirdiğini, söz konusu sorunların çözüme ulaşana kadar takipçisi olacağını ifade ederek basın emekçilerinin yaşadığı sorunları tekrar gündeme taşıdı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle konuya ilişkin sorularını yöneltti.
“BASIN EMEKÇİLERİNİN, ÖZGÜR BİR ORTAMDA VE EKONOMİK KAYGILAR TAŞIMADAN MESLEĞİNİ İCRA ETMESİ DEMOKRASİNİN GEREĞİDİR!”
Yerelleşmenin ve yerel dinamiklerin her açıdan rahat hareket etme ortamı bulması demokrasinin ilerlemesine, toplum hayatına, özellikle de sosyal alanda ve refah düzeyinin artmasında önemli ölçüde katkı sunacağını dile getiren İlhan, modern demokrasilerin gereği ve vazgeçilmez unsurlarından biri olan yerel basının işini özgür bir ortamda ve ekonomik kaygılar duymadan yapabilmesinin modernleşme yolunda vazgeçilmez bir gerçek olduğunu söyledi.
“BASIN EMEKÇİLERİNİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN HÜKÜMETİN ACİLEN HAREKETE GEÇMESİ GEREKİR”
Milletvekili İlhan, yerel basının günden güne yaşanan krizlerin olumsuz ekonomik yansımalarından etkilenerek ayakta durmakta zorlandığını, yerel basının demokratik toplum olma sürecinde çok önemli bir denge ve denetim mekanizması olduğunu ve acilen hükümetin yerel basının sorunlarının çözümü noktasında adımlar atmasının büyük bir önem arz ettiğini vurguladı.
İLHAN, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A ÖNCELİK GEREKTİREN HUSUSLAR ÜZERİNDEN SORULARINI SIRALADI
CHP Milletvekili İlhan, basın emekçilerinin geçmiş dönemlerden bugüne değin çok sayıda başlığın sıralanacağı konular üzerine önem ve öncelik gerektiren sorunlarına ilişkin sorularını sırasıyla şu şekilde yöneltti:
“Anadolu'da bulunan yerel medya şirketlerinin KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu'ndan veya KOSGEB'den kredilendirilmesi konusunda hükümetinizce bir çalışmanız var mıdır?
“Yerel basın işletmelerinin resmi kurumlara olan ödemelerinin (SGK, Maliye vb) peş peşe gelen ekonomik krizler sebebiyle ertelenmesi zaruret oluşturmuştur. Erteleme ile ilgili hükümetinizce bir çalışmanız var mıdır?
“Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı sektör üzerinde önemli bir yük oluşturmaktadır. Vergi oranının azaltılması hususunda hükümetinizce bir çalışmanız var mıdır?
“Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinin de en azından koronavirüs ile mücadele süresince ertelenmesi veya bu süre zarfında alınmaması önem arz etmektedir. Basının da haber alma özgürlüğümüz kapsamında bizler için sürekli sahada olduğu düşünüldüğünde hükümetinizce bu konuda bir çalışmanız olacak mıdır?
“Kamu spotlarına konu olan yayınların ücretlendirilmesi suretiyle yerel basın ile TÜRKSAT ve RTÜK arasında mahsuplaşmanın sağlanması sektöre önemli katkı sunacaktır. Bu konuda hükümetinizin bir çalışma veya planlaması var mıdır?
“Medya sektörünün tüm emekçileri de polis, sağlık görevlileri, temizlik personeli gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapmaktadırlar. Basın emekçilerine devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar en az 3 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. Bu konuda hükümetinizin bir çalışması var mıdır?
“Toplumu yakından ilgilendiren resmî karar ve duyuruların resmi ilan olarak yerel gazetelerde yayınlanmasının önü açılmalıdır. Bu sorunun çözümü noktasında hükümetinizce bir çalışmanız var mıdır?
“Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçeden yerel medyaya da asgarî ölçüde pay verilmesi büyük katkı sunacaktır. Bu konuda hükümetinizin bir çalışması var mıdır?
“Yerel medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanması elzem duruma gelmiştir. Hükümetiniz olarak bu konuda bir adım atmayı planlamakta mısınız?
“Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi için gümrük vergilerinin makul ölçüde olması yerel basının önünü açacaktır. Bu konuda hükümetinizin bir çalışması var mıdır?” (HABER: BEYHAN BALLI)