CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Dünya Otizm Farkındalık Günü unutulmaması adına her yıl 2 Nisan Günü’nde otizme dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş olan bir gün olduğunu ifade eden Milletvekili Metin İlhan, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Otizm, yapılan tanı ve teşhisler sonucunda kişide zihinsel veya fiziksel çok sayıda belirtinin ortaya çıkması ile birlikte tespit edilerek anlaşılan bir durumdur. Dolayısıyla otizmde tespitten daha çok erken tanı ve teşhisin tedavi açısından önemi büyüktür.
“Erken tanı ve teşhisin, bireylere uygulanacak olan eğitim sürecindeki ilerleyişte de ciddi bir yeri vardır. Bireylerde sağlıklı bir gelişimin sağlanacak olması onların; sosyal hayat, aile ve okul ortamlarındaki uyumları açısından desteklenmelerinde yine mühim farklar ortaya koymaktadır.
“Söz konusu bireylerin sosyal ve toplumsal açılardan gelişimlerini ileriye taşıyacak olan özel eğitim almalarını gerektiren süreçte, hali hazırda böylesi hassas bir durum karşısında psiko-sosyal anlamda derin etkiler yaşayan, güçlü olma mücadelesi veren ve bununla birlikte de ekonomik problemlerle karşı karşıya kalan ailelerin bu noktada devlet tarafından hem maddi hem de manevi olarak desteklenmesi gerekmektedir.
“Bu toplumda bir arada yaşayan bizlere bir de hiçbir şekilde yok sayılamayacak ve hayatın her anında herkesin karşısına çıkabilecek ve yaşama ihtimalinin olabileceği böylesi hassas ve önemli bir husus karşısında, gerekli desteklerin ve uygun koşulların sağlanması devletin en birincil görevleri ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.
“Yaşanan problemler, belli başlı tıkanıklıklar söz konusu olduğunda düşük gelir grubunda yer alan aileler yok sayılmamalı ve kapsamlı çalışmalar yürütülerek devlet tarafından sürecin her adımda geliştirilmesi, güçlendirilmesi üzerine çözüme yönelik tespitler uygulamaya koyulmalıdır.
“Bu düşüncelerle; otizm ve diğer gelişimsel bozuklukların her biri için erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Bu sebeple hiçbir ayırım yapmaksızın tüm yaygın gelişimsel bozukluklara dikkat çekerek farkındalık attırmaya yönelik bilinç geliştirmek ve önemini anlamaya çalışarak katkılar sunacak olmak konunun ciddiyetini görmektir diyor, Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle yaşamın her anında yüksek bir bilinçle hareket ederek duyarlılığımızı ve farkındalığımızı arttırmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum.” (HABER: BEYHAN BALLI)