CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, işyerlerinin ilave sigorta prim indiriminden yararlanmalarına ilişkin sürenin uzatılmasını istedi.
Milletvekili Metin İlhan, 2013 yılındaki torba kanundaki değişiklik ile 10 ve üzeri sigortalı işçi çalıştıran işyerlerine uygulanan ilave prim indiriminden yararlanılması hususunu gündeme getirerek yasada yer almasına rağmen 2020 yılı sonunda uygulamanın sonlandırılmış olmasının işverenleri sıkıntıya düşürdüğüne değindi ve düzenlemenin tekrar ele alınması gerektiğini belirterek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a konuya ilişkin herhangi bir planlamanın olup olmadığını sordu.
İLHAN: “GEÇMİŞ YILLARDA YAPILAN DÜZENLEMELERDE SİGORTA PRİM DESTEĞİ PUANI İÇİN BAKANLAR KURULU YETKİLENDİRİLMİŞTİ.”
Milletveili İlhan, geçmiş yıllarda sigorta prim desteğine ilişkin ilave puan eklenmesi süresini belirlemek hususunda Bakanlar Kurulu’nun yetkilendirildiği açıklamasında bulunarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: 
“6486 Sayılı Torba Kanun ile 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 81. maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere eklenen fıkralar ile, "i" bendi yayımı takip eden ayın başında diğerleri de 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere %5 puanlık sigorta primi hazine desteğine ilave olarak 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere prime esas kazanç alt sınırı üzerinden 6 puana kadar ilave prim indiriminden yararlanma için puan eklemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştı. 2015’te yayınlanan genelge ile prim borcu olmayan ve diğer şartları karşılayan işverenlerin bulunduğu 51 il ve 2 ilçe ilave prim indiriminden yararlanmıştı.” 
“KANUNLA DÜZENLENEN İLAVE PRİM İNDİRİMİ 31.12.2020 İTİBARİYLE SONLANDIRILMIŞTIR”
Önceki yıllarda düzenlemesi yapılan söz konusu prim desteğine ilişkin ilave indirimin 31 Aralık 2020 tarihinde sonlandırıldığına değinen İlhan, yasa ile işverene verilen ve yasada uygulama süresi belirtilmeyen desteğin devam etmesi hâlinde işverenlerin, asgari ücretli olarak çalışan kişi başı SGK primlerini %6 daha az ödeyeceğini dolayısıyla da an itibariyle 214,66 lira tasarruf sağlama imkanına sahip olacaklarının altını çizdi.
İLHAN: “PANDEMİNİN HER ALANDA KÜRESEL ETKİLERİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE İLAVE PRİM İNDİRİMİNİN DEVAM ETMESİ ÖNEMLİDİR.”
Pandeminin sadece sağlık alanında değil başta ekonomi olmak üzere birçok alandaki küresel etkileri olduğunu ifade eden CHP Milletvekili İlhan, ilave prim indiriminin devam edecek olmasının iş dünyasına ve dolaylı olarak da çalışanlara önemli bir katkı sağlayacağı vurgusu yaparak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
“Kânun ile iş verenlere tanınan bu hak 6486 Sayılı Torba Kânun ile 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 81. maddesinin 1. Fıkrası'ndan sonra gelen maddelerde yapılan değişikliğe bağlı yayımlanan yönetmelikte süre sınırlaması olması açısından mağduriyet oluşturmaktadır. Hükümet olarak uygulamanın devamını sağlamak adına bir çalışmanız var mıdır?
“2021 yılı Ocak ayına ait SGK prim bildirgelerinin son teslim günü 26 Şubat’tır. İş dünyası bu indirimin uzatılması beklentisinden dolayı henüz Ocak 2021 bildirgelerini verememişlerdir. Bildirimlerin kamuya aktarılmasındaki sağlayacağı fayda da düşünüldüğünde 26 Şubat 2021 olan son bildirim tarihini makûl bir süre için ertelemeyi planlamakta mısınız?” (HABER: BEYHAN BALLI)