Milletvekili İlhan, çiftçilerin sorunlarının çözümlenerek destek verilmesi gerektiğini açıkladı

Kırşehir’de zarar gören çiftçilerin gözü destek ödemesinde

Geçtiğimiz ay Kırşehir’de meydana gelen dolu ve sağanak yağış ile birlikte çok sayıda ekili alan zarar gören çiftçilerin gözü destek ödemelerine çevrildi.
Sigorta yaptıran çiftçilerin zararının karşılanacağı öğrenilirken, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için bir soru önergesi verdi.
Milletvekili İlhan soru önergesinde, ”Geçtiğimiz Günlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sözlü olarak dile getirdiğim, 809 dönüm arazinin aşırı dolu yağışından dolayı zarar görmesi ile ilgili şimdi de yazılı olarak, Tarım Bakanı Pakdemirli’ye sorduk. Yine soruyorum aylarca emek sarf edip bütün umudunu hasada bağlayan çiftçilerimizin zararları karşılanacak mı? Karşılanacaksa ne zaman karşılanacak? Karşılanacağına dair Bakanlıktan ya da Bakan Pakdemirli’den en kısa sürede açıklama bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Milletvekili Metin İlhan, “Çiftçilerimizin Tarım sigortalarından faydalanabilmeleri için Devletimizin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı olmaları gerekiyor. Kayıtlı olmanın şartlarından birisi mülkiyeti kiralama gibi resmi kaynaklar üzerinden gidiyor. Devlet, hazine arazilerinin üreticiye kiralanması ile ilgili belli oranda belli iyileştirmeler yaptı ama, hukuki süreçteki milli parklar alanlarında sınırlar devam ediyor. Bu üreticilerimiz devletin hiçbir desteğinden faydalanamıyor. Geçtiğimiz ay ilimiz genelinde pek köy de dolu büyük zarara yol açtı. Köylerimizin tarımsal üretim dışında hiçbir gelir kaynağı bulunmamaktadır. Hal böyle olunca devletimizin çiftçilerimizin ekonomik olarak elinden tutması kaçınılmaz olmuştur. Çiftçilerimiz için isteğimiz, zarara uğrayan çiftçilerimizin zararlarının devlet tarafından karşılanması, zirai kredisi olan çiftçilerimizin ödemelerinin bir yıl ertelenmesi ve 3 yıllık faizsiz tarımsal kredi imkanı sağlanmasıdır. Sosyal devlet anlayışına sahip devletimizden çiftçilerimizin mağduriyetinin hızla giderilmesini talep ediyoruz" dedi. (HABER: BEYHAN BALLI)