CHP Kırşehir Milletvekili İlhan açıkladı:

“Kırşehir’de tarım ürünlerinde rekolte düştü”

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Kırşehir ilinde ekili arazileri bulunan üreticilerin hali hazırda birçok problemi var iken bir de ektikleri ürünlerinden yeterli ölçüde verim alamadıklarını ve ciddi rekolte düşüşleri yaşadıklarını dile getirerek Tarım ve Orman Bakanına konuya ilişkin bakanlık tarafından destek ve çözüm noktasında ne tür çalışmalar yapıldığını sordu.
İLHAN: “KIRŞEHİR İLİNİN NEREDEYSE TAMAMINDA EKİLEN ÜRÜNLERİN REKOLTESİNDE BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR.”
İlhan, Kırşehir ilinin neredeyse tamamında görüldüğünü ve buğday, arpa, nohut gibi ürünlerin bu yıl rekoltesinin oldukça düşük düzeylerde seyrettiğine değinerek uygulama esasları çerçevesinde büyük bir emekle ekilen arazilerin sahipleri olan ve geçimini yalnızca tarımdan sağlayan çiftçilerin kazançlarını ve ürünlerindeki verimi olumsuz yönde etkilediğini de ifade ederek söz konusu duruma ilişkin üreticilerin her noktada desteklenmesi gerektiği açıklamasında bulundu.
ÇİFTÇİLER SÜREGELEN SIKINTILARI YANINDA BİR DE ÜRÜNLERİNİN VERİMİNDEKİ DÜŞÜŞ NEDENİYLE ZOR DURUMDA KALMIŞTIR...
Üreticilerin var olan üretim maaliyetlerinin yüksekliği, ürünün değerinde satılmaması, sarı cücelik gibi salgın hastalıklarla mücadele, desteklerin çok zayıf olması, banka ve kooperatiflere olan borçları gibi süregelen sıkıntılar sebebiyle çok zor ayakta durduğunu söyleyen CHP Milletvekili İlhan, çiftçilerin bir de ürünlerden istenilen düzeyde verim alamamasının onları naçar durumda bıraktığını da ekledi.
İLHAN: “ÇİFTLERİN SENEYİ ZARARLA KAPATMASININ İVEDİLİKLE ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR!”
Tarımın önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten İlhan Kırşehir’de sebze üreticilerinin de aynı sebepler yüzünden seneyi zararla kapatmaktan korktukları ve Bakanlık tarafından çiftçilerin mağduriyetlerinin çözüme ulaştırılması gerektiği vurgusunu yaparak Bakana sırasıyla şu soruları yöneltti:
“Kırşehir ilinde bu yılı zararla kapatacak olan çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi ve gerekli desteğin sağlanması adına Bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır?
“Zarara uğramış çiftçilerimizin üretimin devamlılığı açısından desteklenmesi hayati derecede önem arz etmektedir. Bu sebeple üreticilerimizin bankalara ve kooperatiflere olan borçlarının ertelenmesi hususunda Bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır?
“Önümüzdeki yıl için şehrimiz tarım ürünlerinin teşvik ve destekleri ile ilgili çiftçilerimiz, ziraat odaları, üniversite ve ilgili kuruluşların da katılımı ve görüşü ile bilimsel veriler eşliğinde Bakanlığınızın ve İl Müdürlüğü'nüzün somut eylem planları var mıdır?” (HABER MERKEZİ)