TÜRKİYE’DE erken seçim kararı alırken, Kırşehir’de partiler de erken seçim hazırlıklarına başladı.
7 Haziran seçimleri için Kırşehir’deki adaylarını merkez yoklamasıyla belirleyen CHP, yine merkez yoklama yapacak.
CHP Parti Meclisi, erken seçim öncesi aday belirleme yönetmeliğinde yaptığı değişiklik hakkında soru sormak üzere taslağı Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gönderdi. YSK’dan CHP’ye onay çıktı. YSK’nın kararı üzerine, CHP Genel Merkezi, Kırşehir’deki adayları için ön seçim yapmayacak. Kırşehir’deki iki aday, merkez yoklaması ile belirlenecek.
Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin ön seçim yapılmaması yönündeki başvurusunu kabul etti. Buna göre CHP erken seçime aynı milletvekili kadrosuyla gidebilecek. Kırşehir’de ön seçim yapan CHP, Milletvekili Adayı Yılmaz Zengin ve Rifat Ertem’i Kırşehir’den aday göstermişti.
CHP, aday belirleme yönteminde değişiklik yapmak amacıyla YSK’ya başvurdu. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin hafta sonu gerçekleştirilen PM’de, aday belirleme yönetmeliğinde değişikliğe gidildiğini ve bu değişikliğin hakkında görüş alınması amacıyla YSK’ya gönderildiğini belirterek, “Karar henüz gelmedi ancak ben olumlu olacağını düşünüyorum” dedi. Tekin, erken seçim kararına ilişkin, “CHP olarak böyle bir seçim hükümetinin içinde olmayacaklarını” defalarca ifade ettiklerini vurgulayarak, “Bir erken seçimde, millete bu bedeli ödetenlere millet de bedel ödettirecektir” dedi. Tekin, seçim kampanyasına yönelik bir planlamayı ise henüz yapmadıklarını dile getirdi.
Tekin, “Her gün yangının olduğu yerde nasıl miting yapacaksanız? Olağanüstü dönemde bir seçim yapacağız. Bu seçim sadece bir kişinin arzusu üzerine yapılıyor. Bu seçim sivil toplum kuruluşlarının talebi değil, siyasi partilerin talebi değil, Sayın Davutoğlu’nun hiç değil. Sayın Erdoğan’ın özel talebi üzerine Türkiye bir maceraya sürükleniyor” diye konuştu.
CHP Parti Meclisi pazar günü yaptığı toplantıda aday belirleme yönetmeliğindeki değişiklik önerisini kabul etmiş, bu değişiklik sonrası erken seçimde “ön seçim” yapıp yapmaması gerektiğini YSK’ya sormaya karar vermişti. YSK’nın onay vermesi durumunda CHP, erken seçimde adaylarını ön seçim yapmadan belirleyecek. Bu durumda, Kırşehir’de ön seçim sonucu ilk iki sırayı elde eden Yılmaz Zengin ile Rifat Ertem’in durumu Parti Meclisi’nde (PM) belli olacak. PM’de aday belirleme yöntemi hakkında Kılıçdaroğlu’na tam yetki verdiği için Kırşehir’deki adayları Genel Başkan Kılıçdaroğlu belirleyecek. CHP’de, yapılan değişiklikle aday belirlemeyi düzenleyen yönetmeliğe “seçimin yapıldığı tarihin ardından bir yasama yılı tamamlanmadan, seçimlerin yenilenmesine karar verilirse aday belirleme yöntemlerine ilişkin kota uygulanmayabilir” maddesi eklendi.