İYİ Parti Kırşehir İl Başkanı Müfit Göçen:

“Kırşehir halkı millî mücadelede
Ata’sının hep yanında yer almıştır”

İYİ Parti Kırşehir İl Başkanı Müfit Göçen, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 100. yıldönümü nedeniyle bir mesajı yayınladı.
Kırşehir halkının millî mücadeleye hem maddî, hem de manevî bir şekilde destek olduğunu, Ulu Önder Atatürk’ün yanında yer aldığına dikkat çeken Başkan Müfit Göçen, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Bundan yüz yıl önce, Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nda yedi cephede ağır bir imtihan vermiş, bazı cephelerde başarılı olmasına rağmen, savaşın ağırlığına dayanamayan müttefiklerimizle birlikte yenik sayılmıştı. Bunun akabinde 30 Ekim 1918’de şartları çok ağır bir ateşkes antlaşması imzalanmıştı. Buna dayanarak Türk yurdunu müstemleke, halkını bir köle yapmak için, yurdun her yerini işgale niyetlenen düşmanlarımız, işe İzmir’e asker çıkararak başlamıştı.
“Bu duruma asla rıza göstermeyen Türk halkı, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da Büyük Kurtarıcımız Mustafa Kemal Paşa önderliğinde kurtuluş için ilk adımı atmıştı. “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla yola çıkan Mustafa Kemal Paşa, kurtuluş mücadelesinin ön hazırlıklarını Erzurum ve Sivas Kongreleriyle tamamlamış, ulusumuzun yöresel örgütlenmelerini “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti” olarak tek çatı altında toplamayı başarmıştı.
“Bu cemiyetler arasında Kırşehir’deki dernekler ve müdafaa-i hukuk grupları da yer almaktaydı. Mustafa Kemal Paşa daha Kırşehir’e gelmeden önce de halkımız bu dernek ve cemiyet çalışmalarını hızlandırarak millî mücadeleye hazırlık çalışmalarına başlamış, İstanbul hükümetine karşı çıkmış, Anadolu’nun yer yer işgaline karşı halkın millî bilinç etrafında toplanmasını sağlamıştır.
Ankara’yı mücadelenin merkezi olarak seçen Mustafa Kemal Paşa, Sivas’tan yola çıkarak 21-25 Aralık 1919 tarihleri arasında ilimize ziyarette bulunmuştur. Bu ziyaret akabinde Kırşehir halkı millî mücadelenin başlama ve sürdürülme safhasındaki desteklerini dernekler kurarak başlatmış; bu konuda da üstün başarı sağlamıştır. O günlerde halkımız kurtarıcı gözüyle baktığı Mustafa Kemal Paşa ve temsil heyeti üyelerini misafirperver bir şekilde ağırlayarak, millî mücadeleye bağlılığını ve istiklâle olan kararlılığını ispatlamıştır.
“Kırşehir halkı millî mücadeleye hem maddî hem de manevî bir şekilde destek olmuştur. Bunu da fiiliyata dökerek göstermişlerdir. Gerek cemiyet ve dernekler vasıtasıyla, gerekse ferdî olarak millî mücadeleye maddî katkıda bulunmuşlardır. Ayrıca Kırşehir halkı, bu uğurda birçok gencini de vatan uğruna şehit vermiştir. Milli mücadele süresince Kırşehir’in verdiği (tespit edilen) şehit sayısı il merkezinden 210, Mucur’dan 75, o dönemde Kırşehir’e bağlı bir belde olan Avanos’tan 85 kişidir.
“İstanbul Hükümeti ve yandaşlarının teslimiyetçi bir tutum izlediği ve bir kısım aydınların hangi ülkenin mandası altına girilmesinin doğru olacağını tartıştıkları günlerde, tüm Kırşehir vilâyeti halkının, bağımsızlık konusunda kesin tavır alması, Millî Mücadeleye maddî ve manevî katkılar sağlaması, millî şuuru ayakta tutması Ankara hükümeti tarafından takdirle karşılanmıştır. Mustafa Kemal Paşa, Kırşehirlilerin mücadele uğruna fedakârlıklarını esirgemediğini defalarca bildirmiştir.
“Tüm Kırşehirlilerin Mustafa Kemal Paşa’ya ve beraberindeki Temsil Heyetine 21-25 Aralık 1919 tarihleri arasında Kırşehir’de kaldıkları 5 gün içerisinde tam ilgi ve destek gösterdiklerini görmekteyiz. Bu destek, Kırşehirlilerin Büyük Önder Atatürk’ün ve dava arkadaşlarının omuz omuza, çetin mücadelelerden başarıyla çıkarak kurdukları yeni Türk Devletine ve yönetim biçimi olan Cumhuriyete karşı gittikçe artan bir bağlılık oluşturmuştur. Kırşehir halkının bu bağlılığı bugün de aynı bilinçle, artarak devam etmektedir.
“Türkiye Cumhuriyetine ve onun kurucu değerlerine bağlı olan siz değerli hemşerilerimizin bugün de aynı kararlılık ve bilinç içinde olduğunuzu görmekteyiz. Bu büyük milletin ve bu kutlu kentin bir ferdi olmakla ne kadar gurur duysak azdır.
“Aziz vatanımızın selameti için maddî ve manevî destek verenlere, cephe-den cepheye atılan gazilerimize, canlarını seve seve vatan yolunda feda eden aziz şehitlerimize bir kez daha minnet ve şükranlarımızı sunmayı bir borç biliyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.
“Bu duygularla, İYİ PARTİ mensupları olarak, bu kutlu ziyaretin yüzüncü yıldönümünde, siz aziz hemşerilerimi bir kez daha hürmetle selamlar, yarınların büyük ve müreffeh Türkiye’sine giden yolda başarılar dileriz.” (HABER: BEYHAN BALLI)