DEVA Partisi Kırşehir Kadın Çalışmaları Başkanı Gizem Doğan: 

“KADIN CİNAYETLERİ NORMALLEŞTİRİLEMEZ!”

DEVA Partisi Kırşehir Kadın Çalışmaları Başkanı Gizem Doğan, Akpınar'da canice işlenen kadın cinayeti ile ilgili bir basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.
Akpınar ilçesinde meydana gelen ve haberlerde “cinnet geçiren koca eşini yirmi yedi yerinden bıçaklayarak öldürdü” manşeti ile paylaşılan kadın cinayetini bir dram olarak değerlendiren Gizem Doğan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada tepkisini dile getirerek şunları ifade etti:
    “Türkiye’de 14/01/1998 yılında yapılan 4320 sayılı aile korunmasına dair kanun daha netleştirmek ve koruma alanının genişletilmesi için 08/03/2012 tarihinde kabul edilen ve 20/03/2012 tarihinde resmî gazete ile uygulamaya konulan Ailenin Korunmasına ve Kadına Karşı Şiddettin Önlenmesine Dair 6284 sayılı kanunumuz olmasına rağmen bizler kadınlarımızı bir türlü koruyamıyoruz.
“Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin sebeplerini yıllardır araştırılmasına, bilumum şiddet sözleşmelerine taraf olunmasına rağmen kadınlarımızın şiddete maruz kalmasını ve katledilmesini önlemeye yetmiyor. Ağırlaştırılmış cezalar olmadığı sürece bu durumun önüne geçmemizin bir yolu yoktur.
“Hâkim karşısına geçen birey ister erkek ister kadın olsun; takım elbiseden, ruhsal bunalım, tahrik gibi kendi savunma mekanizmasının oluşturduğu davranış ve bahanelerden iyi hal indirimi almamalıdır. Aile içerisinde kadın ve erkeğe biçilmiş kalıplarda kadını birey olarak görmeyen anlayışla yetişen çocuklar, yaşamı boyunca şiddet uygulamaya eğilimli olmaktadırlar. Bu kısır döngüyü durdurmak için şiddetle mücadelede kararlı bir devlet politikasına ihtiyaç vardır.
“Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımız için şöyle bir beyanda bulunmuştur:
“Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”
“Fakat günümüzde kadınlarımızın durumu, ne yazık ki kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlik ve her türlü ayrımcılığın bir sonucu olarak erkek şiddetine maruz kalan tabiri caizse her türlüğü kötülüğe uğraması normal görülen bir hal almıştır.
“Şehrimizin Akpınar ilçesinde meydana gelen ve haberlerde “cinnet geçiren koca eşini yirmi yedi yerinden bıçaklayarak öldürdü” manşeti ile paylaşılan kadın cinayet bir dramdır. Herkesin sorunları olabilir manevi, maddi ama hiçbir neden bir cinayeti meşrulaştıramaz! Bu dava da gereken cezanın uygulanması için DEVA Kırşehir Ailesi olarak takipçisi olacağız.
Günümüzde insan hakları ihlali olarak kabul edilen kadına yönelik şiddet için önleyici yasalar düzenlenmektedir. Çünkü 2020 yılında 471 kadın cinayetinde de gördüğümüz gibi yasalar yetersiz kalmaktadır. Bürokratik süreçlere takılan yasaların uygulanması gecikmektedir. Bu nedenle her şeyden önce yasaların toplumsal yansıması sürecini beklemeden, kadın cinayetlerine karşı duyarlı toplumsal bilinç geliştirilmelidir. Kadınlara yönelik cinsiyet eşitsizliğini önlemek ve kadın cinayetlerini durdurmak için uygulanan hukuksal düzenlemelere ek olarak, kadınlarımızın toplum içerisindeki sosyal ve ekonomik bağımsızlıklarını güçlendirecek düzenlemeler de yapılmalıdır.
“Şiddet ile korkutulan kızlarımıza, kadınlarımıza, küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarımıza, hayallerimize, hayatlarımıza sahip çıkacağız. Biz kadınlarımızın yaşamasını, kız çocuklarımızın okula gitmesini ve nefret cinayetlerinin bitmesini istiyoruz. Kadınlarımıza akan kanıyla failinin adını yazdıran şiddetinize tahammülümüz yok. Kadınlar olarak birlikte hep birlikte güçlüyüz!” (HABER: BEYHAN BALLI)