CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan’dan İçişleri Bakanı Soylu’ya soru önergesi:
“Kırşehir’e KÖYDES ödeneğinde neden ihtiyaç duyulan ödenek verilmiyor?”

İlhan: “Demokrasi gazisi Kırşehir yine siyasi saiklerle cezalandırılmaya mı çalışılıyor?”

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Kırşehir İl Özel İdaresine ayrılan KÖYDES ödeneklerinin yetersizliğini gündeme getirdi.
Milletvekili Metin İlhan, ülkede yerel idarelerin gelir kaynaklarının oldukça sınırlı olduğuna değindi ve İl Özel İdareleri söz konusu olduğunda gelirlerin temelde 3 ana başlık adı altında sağlandığına dikkat çekerek bu gelirlerin 3 Maddesinin; "genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler ve alınacak bağışlar" şeklinde sıralandığını ancak Kırşehir’in bu anlamda istenilen düzeyde genel ve özel bütçeli idarelerden doğrudan ya da dolaylı gelir elde edemediğini belirterek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya konunun önemine yönelik sorular sordu.
İLHAN: “İL ÖZEL İDARESİ'NE İSTENİLEN DÜZEYDE KAYNAK SAĞLANAMAMAKTADIR.”
Milletvekili İlhan, İl Özel İdarelerinin başat yükümlülükleri yer aldığına vurgu yaparak buna karşın hiçbir şekilde beklenildiği gibi bir kaynak desteğinin olmadığını ifade etti ve şu sözlerle eleştirilerini sürdürdü:
“İl Özel İdaresinin temel görev ve sorumlulukları içinde yer alan "İmar, yol, su, kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma; orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri yerine getirmek" ile ilgili hizmetlere bakıldığında da istenilen düzeyde kaynak sağlanamadığı tartışılmaz bir gerçektir.”
ŞİDDETLİ KURAKLIK GERÇEĞİ VE KIRŞEHİR’DE DEVAM EDEN İÇME SUYU SORUNU
CHP Milletvekili İlhan, şiddetli kuraklığın etkilerinin açık bir şekilde ortada olduğunun altını çizerek 2021 yılına gelindiğinde Kırşehir'de hâlâ içme suyu sıkıntısının yaşanıyor olmasının mantıklı hiçbir izahının olmadığını da ekledi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sırasıyla şu soruları yöneltti: 
“-Genel ve özel bütçeli idarelerden 2021 ve sonrası için Kırşehir adına yapılması planlanan bütçe ile ilgili proje ve çalışmalar nelerdir; bunların parasal büyüklüğü ne kadardır?
“-KÖYDES üzerinden yapılmaya çalışılan yatırımlarda öncelik, yaşamın temel kaynağı olan temiz suya erişimin sağlanmasına yönelik olmalıdır. Kırşehir'de su miktarının yetersizliği de dahil su sıkıntısı çeken kaç köy yer almaktadır?
“-Kırşehir'in Kaman İlçesi’nde KÖYDES yetkililerinin içme suyu sorunu yaşayan köylere yeni hat sağlanması hususunda köylülere; ‘ödeneğimiz yetersiz masrafları sizler karşılayın’, dedikleri yönündeki iddialar doğru mudur, eğer doğruysa bu şekil bir çözümün yasal dayanakları nelerdir?
“-Kırşehir İl Özel İdaresi bütçesinin oldukça düşük olduğu Bakanlığınızca bilinmekte midir? Bölgesinde bulunan TR71 illerine göre oluşan bu handikabı kaldırmak adına Bakanlığınızca herhangi bir çalışma veya planlamanız var mıdır?
“-2021 yılı 3917 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı'nda, köylerin altyapısının desteklenmesi projesi ödeneğinin il ve ilçelere göre dağıtımı tablosuna bakıldığında Kırşehir'in ödenek bazında sondan ikinci olduğu görülmektedir. Kırşehir'e bu kadar düşük ödenek ayrılmasının sebepleri nelerdir? Yoksa demokrasi gazisi Kırşehir yine siyasi saiklerle cezalandırılmaya mı çalışılmaktadır?” (HABER MERKEZİ)