Milletvekili İlhan et üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi:

"HÜKÜMETİN BİR AN ÖNCE DESTEK VERMESİ ŞART"

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, et üretiminde Türkiye'nin çok büyük bir potansiyeli olmasına rağmen hala bu konunun ciddi bir sorun olarak yer aldığını belirterek geçtiğimiz günler içinde yurt dışından ithal edilecek olan damızlık, besilik sığırlara ilişkin ithalat izninin açıklandığını söyleyerek et ithalatında üreticilerin besi çiftliklerine ilişkin çeşitli gerekçelerle uygulama noktasında sorunlar yaşadığını TBMM Genel Kurulu'nda gündeme getirdi.
Diğer taraftan İlhan, çoğu besi çiftliğinin Karantina ve İşletme Uygunluk Belgesi için zorunluluk arz eden; çiftlikteki kapasiteyle doğru orantılı olan bağımsız kapalı karantina bölümlerine sahip olmadığını, şartnamede karantina bölümünün kapalı olmasına dair bir ibare yer almamasına rağmen il ve ilçe tarım müdürlükleri bu konuda üreticileri mağdur ettiğini sözlerine ekledi.
Besi çiftliklerinde kapalı olmasa dahi karantina için izole alanların mevcut olduğunu da dile getiren CHP Milletvekili İlhan, hali hazırda var olan ekonomik krizle mücadele eden üreticinin şimdi de milyonluk besi çiftliklerinin boş kalması tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
İLHAN: "HÜKÜMETİN BİR AN ÖNCE GEREKEN DESTEĞİ VERMESİ ŞART!"
Milletvekili İlhan, hükümetin bir an önce bu sorunun çözümü için besi çiftliklerine gereken desteği vermesi şarttır dedi ve aksi durumda ödenemeyen krediler ve büyük emeklerle inşa edilen milyonluk besi çiftliklerinin iflasının kaçınılmaz olacağının altını çizdi.
Milletvekili İlhan Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Et üretimi konusu, ülkemizde çok büyük potansiyel olmasına rağmen maalesef hâlâ büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçtiğimiz günler içinde, yurt dışından ithal edilen damızlık, besilik sığırlara ilişkin ithalat izni açıklandı. Ancak çoğu besi çiftliklerimiz karantina ve işletme uygunluk belgesi için zorunluluk arz eden çiftlikteki kapasiteyle doğru orantılı olan bağımsız, kapalı karantina bölümlerine sahip değildir. Şartnamede karantina bölümünün kapalı olmasına dair bir ibare olmamasına rağmen il ve ilçe tarım müdürlükleri bu konuda üreticilerimizi mağdur etmektedirler. Hâlbuki besi çiftliklerinde, kapalı olması dahi karantina için izole alanlar mevcuttur. Zaten ekonomik krizle mücadele eden üreticimiz, şimdi de milyonluk besi çiftliklerinin boş kalması tehlikesiyle karşı karşıyadır. Hükûmetin bir an önce bu sorunun çözümü için besi çiftliklerine gereken desteği vermesi şarttır. Aksi durumda ödenemeyen krediler ve büyük emeklerle inşa edilen milyonluk besi çiftliklerinin iflası kaçınılmaz olacaktır.” (HABER: BEYHAN BALLI)