DEVA Partisi Kırşehir İl Başkanı Metin Atabey'den enflasyon değerlendirmesi:

“Hayatın gerçekleri iktidarın

söylemini boşa çıkarıyor”

DEVA Partisi Kırşehir İl Başkanı Metin Atabey, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini yayınlamasının andından bir açıklama yaptı.

Tüketici fiyatlarındaki artış oranının aylık yüzde 11,1, yıllık yüzde 48,7 olarak açıklanırken, yurtiçi üretici fiyatları ise aylık 10,45, yıllık 93,5 oranında arttığını,  belirten DEVA Partisi Kırşehir İl Başkanı Metin Atabey, “Kurumlar ile hükûmet yüz göz olunca üretici enflasyonu üç haneye yaklaştı” dedi.

Enflasyonun TÜİK’in açıkladığı verilerin üzerinde olduğunu bildiklerini belirten Başkan Metin Atabey, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“AK Parti’nin yüzde 33 olarak devraldığı üretici enflasyonu, ekonomi yönetiminde liyakatin olduğu ve ortak aklın işletildiği dönemde eksi seviyeleri dahi görmüştü. Israrla sürdürülen yanlışlar, akıl ve bilimden uzak tezler ve bağımsız kalması gereken kurumların siyasi talimat ile hareket eder hale gelmesi sonucunda üretici enflasyonu üç haneli seviyelere merdiven dayadı. “Ucube” Yönetim Sistemi ve kötü yönetim anlayışı ülkemizi en son 1995 yılında yaşanan üç haneli enflasyon koşullarına geri götürdü. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makas yüzde 45 seviyesinde. Bu, tüketici enflasyonu üzerindeki baskıların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ortaya koyuyor. Yıllık enflasyonun 2004-2007 döneminde ortalama yüzde 8 civarında kaldığını, aylık enflasyon oranlarında son 40 yılın en yüksek artışlardan birisi yaşandı.

“ENFLASYONUN TÜİK’İN AÇIKLADIĞI VERİLERİN ÜZERİNDE OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

“Hayatın gerçekleri iktidarın tüm söylemini boşa çıkarıyor. Hayatın gerçeklerini açlık ve yoksulluk sınırının en önemli belirleyicilerinden birisinde görüyoruz. Gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 10,9; yıllık artış ise yüzde 55,61 seviyesinde. Ayrıca bağımsız enflasyon hesaplamalarının ve vatandaşlarımızın fiilen yaşadığı enflasyonun TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin çok üzerinde, üç haneli seviyelerde, olduğunu biliyoruz. Tüm bunlar, hayat pahalılığının dayanılmaz bir hal aldığını gösteriyor.

“ÜSTÜMÜZDE ZİMBABWE, ALTIMIZDA ETİYOPYA GİBİ ÜLKELER VAR”

“Kötü yönetim nedeniyle son derece olumsuz bir listede daha yukarıya tırmandık. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10. ekonomisi yapamadılar ama maalesef yüksek enflasyonda ilk 10’a soktular. Bulunduğumuz ligde, üstümüzde Zimbabwe; altımızda Etiyopya gibi ülkeler var. Avrupa’da maalesef birinci, G20 ülkelerinde ise ikinci sıradayız. DEVA Partililer olarak ülkemize bu durumu yakıştıramıyoruz.

“ASGARİ ÜCRET, AÇLIK SINIRINA EŞİTLENDİ”

“Asgari ücrete, memur, işçi ve emeklilere yapılan zamlar üzerinden daha bir ay geçmeden eridi. Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre ocak ayında açlık sınırı 4.250 lira, yoksulluk sınırı ise 13.844 lira oldu. Bekar bir kişinin yaşam maliyeti 5.588 liraya çıktı. Asgari ücret açlık sınırına eşitlendi, yoksulluk sınırının ise üçte birinin bile altına düştü.

“KÖPÜK GİBİ İFADELERLE ENFLASYON SORUNU SAVSAKLANIYOR”

“Birçok ülke enflasyonla mücadelede para politikası başta olmak üzere ön alıcı adımlar atarken, iş bilmez yönetim para politikasını ‘önemsizleştirmekle’ övünüyor. Çok sayıda ülke enflasyon riskinin ciddiyetini dikkate alarak vatandaşlarını, iş dünyasını doğru bilgilendiriyor ve özellikle dar gelirli kesimleri korumak için özel destek paketleri hazırlıyor. Ülkemizdeki beceriksiz yönetim ise ‘köpük’ gibi ifadelerle enflasyon sorununu savsaklıyor, göz boyamadan öteye gitmeyen adımlarla geniş toplum kesimlerinin enflasyon karşısında ezilmesine duyarsız kalıyor.

“EKSİ ENFLASYON VADEDEN DANIŞMANLARA BOŞUNA MAAŞ VERMEYİN”

“Beştepe’deki ekonomi koltuğunda oturanlar ‘Ocak ayında eksi enflasyon bekliyorum’ diyebiliyor. TÜİK tarafından bile tekzip edilmek herkese nasip olmaz. Kötü yönetime tavsiyemiz; ocak ayında eksi enflasyon vadeden danışmanlarına hiç boşuna maaş vermemeleridir.

“Enflasyonla Mücadelede Artık Bir Merkez Bankamız Yok”

“Merkez Bankası siyasi baskılara tamamen teslim olmuş, profesyonel merkez bankacılığı duruşundan tümüyle uzaklaşmış durumdadır. Enflasyonla mücadelede artık bir merkez bankamız yok. Bırakın ayları, günler içinde anlamını yitiren enflasyon tahminleri açıklanıyor. Merkez Bankası, güven bunalımını kendi eliyle daha da derinleştirmektedir. Hükûmete, kurumlara ve politikalara olan güven ve enflasyonla mücadelede başarı sağlanabileceğine olan inanç kaybolmuş durumdadır.

‘HÜKÛMETİN YAPACAĞI EN HAYIRLI İŞ DEVA İKTİDARININ ÖNÜNÜ AÇMAKTIR’

“Hükûmetin bu saatten sonra yapabileceği en hayırlı iş, milletin önüne sandığı getirip, DEVA Partisi iktidarın önünü açmaktır. Biz iktidarımızın ilk 90 ve 360 gününde yapacaklarımızı şimdiden hazırlıyoruz. En kısa sürede enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz. Vatandaşın alım gücünü artıracağız. Toplumun tüm kesimlerini refaha kavuşturacağız.” (HABER MERKEZİ)